Aardbeienvlaflipvlaai

De komende tijd wil ik alle recepten van mijn baksels die ik in het verleden gemaakt heb uittypen.
Dit is er een van. Deze vlaai heb ik afgelopen zomer gemaakt voor de verjaardag van onze zoon, die gek is op vlaflip, en deze taart uitkoos voor zijn verjaardag.

Het is een heerlijk fris taartje, wat je in principe met iedere fruitsoort kunt maken die je zelf wilt. Het zal allemaal heerlijk smaken.

Het idee komt van Rudolph van Veen en staat ook op 24 kitchen. Ik heb de taart aangepast naar mijn eigen wensen. De suiker heb ik vervangen door palmsuiker of honing en de bloem heb ik vervangen door speltbloem en speltmeel.  En nog een paar andere kleine aanpassingen. Het recept is genoeg voor een vlaaivorm van 24 cm.


Wat heb je nodig:

voor de vlaaibodem:
100 ml melk
2 el palmsuiker
7 gram gedroogde gist
100 gram speltbloem
100 gram speltmeel
30 gram roomboter
2 eidooiers.

Voor de banketbakkersroom:
1 vanillestokje
500 ml melk
70 gram honing
2 el. speltbloem
4 eidooiers

Voor de aardbeiensaus:
150 gram aardbeien
evt een klein scheutje honing als je het iets zoeter wil
2 tl maïzena

voor de mascarponelaag:
250 gram mascarpone
250 ml slagroom

voor de aardbeienlaag:
250 gram aardbeien

Hoe maak je het klaar:

De vlaaibodem:
Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de suiker en de gist toe en los dit op. Meg de boter, eidooier, bloem en het gistmengsel tot een soepel deeg. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 30 minuten rijzen.

De banketbakkersroom:
Maak van de speltbloem en een of twee eetlepels van de melk een papje. Breng de rest van de melk, samen met de honing, het merg van het vanillestokje aan de kook. Meng de eidooiers met het bloemmengsel. Zodra de melk kookt schep je een kleine sauslepel hete melk vanuit de pan bij het eidooiermengsel en meng dit goed door. Herhaal dit nog een keer, en voeg daarna het hele dooiermengsel, onder goed roeren bij de kokende melk. Laat het nog even zachtjes doorkoken.

Bedek de vlaaivorm, (of springvorm) met het vlaaideeg. Prik gaatjes in de bodem van het deeg en vul de bodem met de banketbakkersroom en bak daarna 20 minuten in de voorverwarmde oven van 190 graden (hetelucht). Laat de bodem goed afkoelen.

De aardbeieinsaus.
Maak de aardbeiensaus. door de aardbeien samen met een klein beetje water en evt. wat honing voor de smaak te koken. Kook net zolang tot de aardbeien zacht zijn en gepureerd kunnen worden. Meng 2 tl maïzena met wat water tot een papje en voeg dit toe aan de aardbeiensaus. Kook nog even door tot de saus gebonden is. Laat goed afkoelen.

Klop de slagroom, maar zorg dat hij nog niet helemaal stijf is. Klop de mascarpone los met een vork en voeg de slagroom toe. Klop met een garde goed door tot het helemaal stijfgeslagen is. Breng een deel van dit mengsel als een laag over de vlaaibodem. De rest gaat in een spuitzak om de rand mee op te spuiten. (evt. kun je daar eerst nog wat honing door roeren als je het iets zoeter wilt)

Over de mascarpone laag breng je een laag afgekoelde aardbeiensaus aan. Spuit de randen netjes op met het mascarpone slagroom mengsel. Decoreer met een mooie laag aardbeien en evt. een paar blaadjes munt.

Eet smakelijk.

Liefs Willeke
volg mij ook op www.facebook.nl/mammatjevanalles




Reacties