Azijn in plaats van glansspoelmiddel

Tot voor kort gebruikte ik altijd glansspoelmiddel in onze vaatwasser.  Glansspoelmiddel bevat het ingrediënt 2-bromo-2-nitropane-1,3-diol. Op de fles staat als waarschuwing dat je in het geval van inslikken onmiddellijk een arts moet raadplegen. Deze stof kan voor huidirritatie zorgen en bij verhitting ontleed het zodat er giftige stoffen kunnen vrijkomen. (een vaatwasser is over het algemeen erg heet, dus geloof mij, die giftige dampen komen zeker vrij.) en het is ook nog eens zeer giftig voor waterorganismen. Al met al niet een heel fijn stofje dus.


Toen ik dan ook las dat je er net zo goed azijn voor kon gebruiken, was het niet heel moeilijk om gelijk over te stappen.
  • Azijn is namelijk gewoon eetbaar, ik hoef me dus geen zorgen te maken dat deze stof evt. achterblijft op mijn vaat, en dat ik het op die manier binnen krijg.
  • Azijn is ook nog eens super goedkoop. Een fles azijn kost mij 0,37 cent per liter, terwijl een fles glansspoelmiddel mij 1,59 per 500 ml kost, dus omgerekend 3.18 per liter.
En azijn heeft nog veel meer voordelen.
  • Het ontkalkt gelijk de vaatwasser
  • Glaswerk komt er mooi glanzend uit
  • Er blijft geen blauwige waas achter op de vaat, zoals bv Glassex ook doet op ramen.
  • Nooit meer een stinkende vaatwasser, want de azijn neutraliseert alle geurtjes.
  • Azijn is bacteriedodend.
Al overtuigd?
Ik hoop van wel. Je doet er je gezondheid, het milieu en je portemonnee een groot plezier mee.

Liefs Willeke
Volg mij ook op www.facebook.nl/mammatjevanalles

Reacties

Unknown zei…
Kende je de tip azijn i.p.v. calgon ook al om je wasmachine langer te laten leven?

Het is ook nog eens goed voor het behoud van de kleuren. Ik gebruik zelf azijn met een geurtje (lavendel).
Ik gebruik het idd ook in de wasmachine. Ook ideaal als wasverzachter en je onderhoud de machine gelijk. Mijn moeder liet vroeger idd kleren met felle kleuren al weken in de azijn, zodat de kleuren langer mooi zouden blijven. En met Lavendel, ik wist niet eens dat dat bestond. Grappig, zal vast beter ruiken.
Anoniem zei…
Kan de azijn in het glansspoelmiddelbakje? Zo ja, hoe weet je dat ie weer bijgevuld moet worden?
Je kan het idd gewoon in het glansspoelmiddelbakje doen. Je vaatwasser geeft zelf aan wanneer dat weer aangevuld moet worden.
Bermar zei…
Azijn kan je ook gebruiken als onkruid verdelger.
ja, dat heb ik vaker gehoord. Nog niet uitgeprobeerd trouwens ;-)
Sibilla zei…
Nog steeds te vreden over azijn i.p.v glansspoelmiddel?
Durf nog niet zo goed.....
ja hoor, werkt perfect!
Anoniem zei…
Er zitten ook niet zulke fijne stoffen in glasspoelmiddel zoals Benzisothiazoline eb methylisothiazoline. Schijnbaar schadelijk voor hersenontwikkeling....
Anoniem zei…
Geweldig!! Dankuwel voor de tip! Ik wist niet hoe ik kon gebruiken in de vaatwasser, maar nu wel.
Janneke zei…
Ik gebruik azijn al 2 jaar maar mijn Marjolein Bastin Bosvruchten servies is er niet mooier op geworden .Ik gebruik een halve afwas tablet van de Lidl misschien is hij de boosdoener,
Ik heb er nog geen last van gehad. Maar servies blijft sowieso veel minder mooi in de vaatwasser. Ik gebruik sun vaatwaspoeder en doe daar echt weinig van gebruiken.
Anoniem zei…
Beste Thierry wat is of bedoel je met idd
Idd staat voor inderdaad ;-)
LoesjeNY zei…
Gebruiken jullie gewone azijn of schoonmaakazijn?
Ik gebruik gewone azijn
Anoniem zei…
Azijn werkt perfect en mijn vaatwaspoeder maak ik ook zelf :1deel baking soda(zuiveringszout), 1deel fijn zeezout,3delen Driehoek Kristalsoda met nadruk op kristal(bij AH te koop), 3delen citroenzuur en eventueel citroen etherische olie en dit werkt ook perfect.
Unknown zei…
Waar koop jij de citroenzuur? Ik neem aan dat je het in poedervorm koopt? Of is het vloeibare citroenzuur (citroensap)?
Anoniem zei…
Citroenzuur is te koop bij bijv. Oriental, dit is een Aziatische toko.
Pinsonne zei…
In hééééél veeel recepten voor zelfgemaakte wasmiddelen, afwasmiddelen, shampo etc. worden basen en zuren bij elkaar gevoegd. Deze neutraliseren elkaar en maken de stoffen minder werkzaam. TOTAAL ONLOGISCH. Je hebt basen nodig om vet af te breken, en zuren om kalk af te breken. Eerst het een, en dan het ander! Soda en baking soda (natriumbicarbonaat, zuiveringszout) ijn basen, azijn en citroenzuur zijn zuren.
Anoniem zei…
even een vraag over je reactie van 6 oktober;
hoe bedoel je precies eerst het 1 en dan het ander?
Begrijp ik het goed als je hier mee wilt zeggen dat je in een zelfmaak recept dus bij je vaatwasmiddel eerst alleen de basen als ingredienten gebruikt en als glansspoelmiddel de zuren???
Als je een zuur en een base bij elkaar voegt, neutraliseren ze elkaar. Zo heffen ze elkaars werking op. Een base, zoals soda is goed in het verwijderen van vet. Een zuur, zoals citroenzuur is goed in het verwijderen van kalk.
Anoniem zei…
Nee niet
Marian zei…
Moet het nu wel ondier bij elkaar gemengd worden?? Dus kristalsoda, bakingsoda, citroenzuur en zeezout????
Marian, ik weet niet waar jij het over hebt. Ik heb hier een artikel over azijn als glansspoelmiddel. Ik voeg verder niets bij elkaar.

Veel schoonmaakmiddeltjes op internet voegen baksoda en azijn bij elkaar en dat zou dan een goed schoonmaakmiddel zijn, daar ben ik het niet mee eens, want je heft de zure en basische werking van beide schoonmaakmiddelen op.

Tenzij dat je wilt dat iets bruist, zoals bijvoorbeeld bij een bruisbal of een scheikundig proefje, zou ik citroenzuur en baksoda niet met elkaar mengen.

Liefs,
Willeke
Loes zei…
Ik spoel mijn haar met appelazijn . 1 deel azijn op 2 delen water. Fantastisch hoe zacht je haar daar van wordt. Wel opletten dat het niet in je ogen komt.
Loes
Anoniem zei…
Kan het zuur van het azijn geen schade toebrengen aan de leidingen van de vaatwasser en de rubbers en afdichting???
Ben bang dat het zuur vreet aan de rubbers en lekkages gaat veroorzaken
Unknown zei…
Als je schoonmaakazijn gebruikt kan dat aantasten. Maar natuurazijn absoluut niet. Natuurazijn wordt verdund met water zelfs aanbevolen om rubber schoon te maken.
Verder bedankt voor alle tips. Ik wist niet dat glansspoelmiddelszo giftig was. Ik ben namelijk natuurazijn gaan gebruiken omdat het schuim van een vers pilsje meteen kapot slaat als je glansspoelmiddel gebruikt.
Anoniem zei…
Zo poets ik mijn tanden met de sigarenas van mijn opa. Werkt perfect! Opa inmiddels helaas niet meer. Hij is ook gestopt met roken maar op de kast heb ik nog een mooie vaas mer een flinke voorraad as van opa.
Anoniem zei…
As van opa??? 😳 Sigaren-as mag ik hopen
Jeffken zei…
@Janneke misschien geen gierige fucking lul zijn en degelijke blokjes kopen en volledig gebruiken.