'gezonde' kindertaart. (evrij en vrij van geraffineerde suikers)

Wie zegt dat een leuke kindertaart altijd met marsepein of fondant gemaakt moet worden heeft het mis. Ik besloot dit keer een taart te maken, zonder al die zoetigheid. En dat heeft een dubbele reden. Want zoals drie jaar geleden mijn oudejaarsdag stond in het teken van nesteldrang, zo heeft iedere oudejaarsdag van de jaren die daarop volgden, gestaan in het teken van teveel willen op een dag. Oliebollen bakken, taarten bakken, vullen en bekleden met marsepein, tussendoor ook nog eten moeten koken, cadeautjes inpakken, en alvast slingers ophangen. Vorig jaar ging dat dan ook niet goed, met als gevolg, dat ik niet eens een foto van de taart durfde te maken, zo erg was hij mislukt. Dat ging mij dit jaar niet weer gebeuren. Ik bedacht een strak schema, skipte de marsepein, en ging voor een naked cake. Voordeel was, dat ik alleen maar de taarten hoefde te bakken en te vullen, en het decoreren deed ik de volgende dag nog even.

De diertjes zijn van Schleich. Dochterlief is helemaal weg van dieren en heeft een bak vol van deze diertjes.  Het vlaggetje heb ik gemaakt van een suikervrije/e-vrije dropveter, met stukjes eetbaar papier. (min. hoeveelheid kleurstof) Voor de rest van de versiering heb ik kaneelstokjes (de boomstammen) Takjes rozemarijn, en takjes tijm gebruikt. Verder nog wat cacaonibs en steranijs, thats it. Onze dochter was er blij mee!

Wil je zelf ook zo'n taart maken, lees hieronder verder voor het recept.


Wat heb je nodig:


Voor de taart van 20 cm (onderste)
  • 5 eieren
  • 125 gram ongeraffineerde suiker
  • 100 gram (spelt)bloem
  • 25 gram maïzena
Voor de taart van 15 cm (bovenste)
  • 3 eieren
  • 75 gram ongeraffineerde suiker
  • 60 gram (spelt)bloem
  • 15 gram maïzena
Voor de vulling:
  • 400 ml slagroom
  • 300 gram mascarpone
  • Honing of agavesiroop
  • Jam (zelfgemaakt of suikervrij gekocht)
  • 1 doosje diepvrieskersen (ontdooid)
Hoe maak je de taart:
  1. Klop de eieren met de suiker in 20 minuten helemaal stevig
  2. Zeef de bloem en de maïzena en spatel er heel voorzichtig doorheen
  3. Bak de taart van 20 cm in 35 a 40 minuten op 160 graden (hetelucht) gaar, en de taart van 15 cm in 20 a 25 minuten op 160 graden (hetelucht) gaar.
  4. Klop de slagroom stijf
  5. Klop in een andere kom de mascarpone los met een scheutje honing of agavesiroop. (net hoe zoet jij het wilt hebben.)
  6. Klop de slagroom erdoor, en zorg dat het mengsel goed stevig is. Je moet de kom op z'n kop kunnen houden.
  7. Laat de taarten goed afkoelen en snijd ze in drie lagen. Onder beide taarten doe je een passend taartkarton.
  8. Doe de slagroom in een spuitzak.
  9. Smeer op de eerste laag een laagje jam, Spuit cirkels slagroom en druk er een aantal kersen in. (net hoeveel je lekker vind)
  10. De volgende laag besmeer je eerst met jam, waarna je hem bovenop de eerste laag legt. Bespuiten met slagroom, kersen erin en afdekken met de laatste laag.
  11. Doe stap 9 en`10 ook voor de tweede taart.
  12. Zet beide taarten in de koelkast, en laat lekker goed opstijven.
  13. Smeer de beide taarten af met de slagroom.
  14. Dan gaan we stapelen. Zet de grootste taart op een taartschaal of bord.
  15. Steek in het midden van de taart een rietje of een sateprikker. Knip af op de juiste hoogte
  16. Zet er in een wijde cirkel nog 4 of 5 omheen. ook op maat afgeknipt.
  17. Daarbovenop zet je het tweede taartje (met taartkarton eronder)
  18. Nu kun je decoreren hoe jij het leuk vind.
  19. Succes ermee!
Eet smakelijk!

Liefs,
Willeke



Reacties

Unknown zei…
Beste Willeke,

Wat een prachtige taart!!!
Twee vragen: kun je ipv ongeraffineerde suiker ook honing gebruiken?
Heb je een recept voor zelfgemaakte jam (zonder teveel (on)geraffineerde suiker)?

Groetjes, Barbara
Ik denk wel dat het met honing kan, maar weet niet of de taarten dan net zo hoog worden. Jam doe ik zelf eigenlijk gewoon diepvries fruit koken en fijnstampen of pureren en zoeten met een beetje honing. Gewoon hoe je het zelf lekkee vind. Fruit zoals bosvruchten of blauwe bessen bevatten veel pectine en wordt daardoor vanzelf dik. Ander fruit kun je, als het te dun blijft indikken met lijnzaad.
Anoniem zei…
Hallo Willeke,

Mooi! Ik wil deze taart graag uitproberen!
Is er geen gist nodig om deze taart te maken of zelfrijzende bloem?

Dank je wel. Groetjes.
Nee, dat is niet nodig. Doordat je de eieren zo luchtig klopt, krijg je een mooi hoog gerezen taart.
Unknown zei…
helaas! Ik heb de eieren echt heel lang geklopt (elektrisch) maar mijn taarten werden niet hoog genoeg; ik kan er maximaal 2 lagen uit halen (geen 3). Ik heb spijt dat ik geen zelfrijzend bakmeel of bakpoeder heb toegevoegd.

Ik begrijp ook niet goed waar de sateprikkers voor zijn? Die 2e taart blijft toch wel gewoon staan op de onderste zonder dat je hem vastprikt?

vriendelijke groet, Tanja


Dat is jammer Tanja? Gebruik jij een keukenmachine of een handmixer. Bij een goed biscuitrecept hoort geen bakpoeder, vandaar dat dat er bij mijn recept ook niet bij staat. De eieren moeten zo dik en luchtig geklopt worden en daarna de bloem er heel voorzichtig doorheen spatelen. Hierdoor blijft de luchtigheid behouden en krijg je een mooie hoge taart.

Omdat je twee taarten op elkaar stapelt en slagroomvulling niet heel stevig is, kan het gebeuren dat door het gewicht van de bovenste taart de vulling tussen de onderste taart vandaan gedrukt wordt. Hierdoor kan je taart scheefzakken. Vandaar dat je er prikkers tussen doet voor ondersteuning.

Hartelijke groet,
Willeke
Yvette zei…
Ziet er prachtig uit! Wat voor ongeraffineerde suiker kun je aanbevelen voor het beste resultaat?