Worteltaart

Dit is echt de allerlekkerste worteltaart die ik ooit gegeten heb. Nee echt! Ik maakte hem voor onze familiedag. Daarbij hadden we voor het avondeten een buffet, waarbij het de bedoeling was dat iedereen wat zou meenemen. Omdat het bij een maaltijd gegeten word, moet het natuurlijk wel gezond zijn, en voedzaam, vandaar dat er in deze taart eigenlijk geen suiker zit. Wel een beetje in de monchouvulling, maar dat is hetzelfde als dat je een beetje suiker in je yoghurt doet. 
Het leuke is, dat de taart zoet genoeg is met die 13 dadels. Vind ik dan tenminste. 

Een tweede vereiste was, dat de taart glutenvrij zou zijn. Mijn broer heeft namelijk laatst te horen gekregen dat hij geen gluten meer mag eten en om voor hem ook nog wat extra's te hebben, bedacht ik dat deze taart dus glutenvrij moest zijn. Eigenlijk had ik gedacht op een recept met amandelmeel uit te komen, maar bij het googelen kwam ik opeens bij dit recept, en was mijn besluit genomen. Deze moest het worden.

En, zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn, kan ik geen recept gewoon domweg volgen, maar moet ik het gelijk verbeteren. Omdat ik wilde dat het een mooie hoge taart zou worden, heb ik iets meer dadels en kokosmeel gedaan, maar ik heb ook citroensap toegevoegd, omdat anders de baksoda zo weinig zin heeft. En omdat glutenvrije melen de neiging hebben om minder goed te rijzen heb ik dus ook de hoeveelheid baksoda verdubbeld. Schrik niet, 1 theelepel valt gelukkig best mee, en door de citroensap proef je dit echt niet terug.

Al met al, was het dus een zeer geslaagd taartje. Snijd er niet te grote stukjes van, want  de kokosmeel zit bomvol vezels, en daar ontbreekt het bij dadels ook niet aan, dus dit is een zeer voedzaam taartje.

Ik zou zeggen, geniet ervan! En mocht je hem maken, ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Laat je het me weten met de #mammatjevanalles of in een reactie hieronder?



Wat heb je nodig: 
voor een springvorm van 20 cm

Voor de taart:
13 medjool dadels ontpit
6 eieren
60 gram kokosmeel
1 theelepel baksoda
5 gram kaneel
120 gram zachte roomboter
15 ml citroensap
200 gram wortel
25 gram walnoten

Voor de vulling:
200 gram monchou de kleine pakjes
250 ml slagroom
1 a 2 eetlepels honing

Voor de decoratie:
12 gram pistachenootjes
Blauwe bessen 

Hoe maak je het:

De taart:
Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht.
Pureer de dadels met 1 ei.
Voeg de rest van de eieren, de roomboter, de kokosmeel, de baksoda en de kaneel toe en mix goed door. Laat even staan. (Ongeveer 5 min.)
Rasp in  de tussentijd de wortels en hak de walnoten grof. Mix dit samen met de citroensap nog eens goed door het beslag.
Doe over in een ingevette springvorm en bak voor 40 min. in de oven. Laat goed afkoelen.

De vulling:
Mix de monchou los met de honing en klop de slagroom stijf.
Voeg de slagroom bij de monchou en klop door tot een stevige massa.
Snijd de taart doormidden en leg de onderste helft terug in de springvorm.
Bedek met 80% van het monchoumengsel en leg hier bovenop de 2e laag taart.
Bedek met het restant van de monchou en zet voor minimaal 3 uur in de koelkast. 

De decoratie:
Maal de pistachenootjes fijn.
Leg de blauwe bessen in het midden van de taart en stooi rondom en tussen de blauwe bessen het pistachekruim. 

En voor nu...
Enjoy!
Liefs Willeke

Reacties

Ziet er weer prachtig uit!