speltbrood ala Ah's liefde en passie!

Gisteren kreeg ik een uitnodiging voor een workshop bij Levine om brood te leren bakken. Dat leek me wel leuk. Vooral zo'n busbrood zou ik graag eens leren maken. Heb weleens dat soort broden gebakken, maar altijd waren ze te weinig gerezen om echt luchtig te zijn.

Toen ik het 's avonds tijdens de maaltijd had over die workshop, en mijn wens uitsprak om zo'n brood te leren bakken, haakten de jongens er gelijk op in. Ze zouden het wel fijn vinden om eens niet zo'n rare vorm brood uit de broodbakmachine te hebben, maar gewoon een brood, zoals bij de supermarkt. Die ook gewoon normaal in hun broodtrommeltje mee naar school past.

Maar oeps... toen ik de uitnodiging voor de workshop bekeek, zag ik dat het busbrood er niet in zat. Dat is natuurlijk jammer, maar geen reden om de workshop niet te willen volgen. Al die andere broodjes wil ik ook wel leren maken, maar ja... ik had wel mijn zinnen gezet op zo'n busbrood, dus ging ik op zoek op youtube, of daar een goede uitleg beschikbaar was. En ja hoor... ik vond een filmpje van Roger van Damme (zie link onderaan).

Het leek niet moeilijk dus ik ging aan de slag. Het moest natuurlijk wel een AH liefde en passie broodje worden, dus ik heb mijn eigen recept aangehouden, en het brood gevuld met zonnebloempitten, lijnzaad en haverzemelen. Resultaat? Een heerlijk luchtig broodje, die serieus lijkt op het ah brood, maar natuurlijk nog lekkerder ;-) omdat het zelf gemaakt is.

Ook graag zelf aan de slag gaan? Bekijk het filmpje en go for it!


Wat heb je nodig:

500 gram speltbloem
310 ml lauwwarm water
5 gram zout
5 gram (ongeraffineerde) suiker
5 gram gist
30 gram roomboter of zonnebloemolie
30 gram zonnebloempitten
30 gram haverzemelen
30 gram lijnzaad

Hoe maak je het:

Weeg alle ingredienten af in een beslagkom. Zorg ervoor dat het zout en de gist niet bij elkaar in de buurt ligt. Kneed tot een soepel deeg  in 10 minuten met de hand, of met de keukenmachine (dat kan veel korter. Kneed niet te lang, want spelt kan daardoor juist kapot gaan, waardoor het niet meer rijst)

Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plek. Ik doe dat altijd in de oven die uit staat met een bakje kokend water op de bodem.

Druk al het lucht uit het brood en vouw en rol zoals het in het filmpje wordt voorgedaan.

Leg de rol in het ingevette bakblik. Maak de bovenkant een beetje nat en bestrooi met zonnebloempitten, lijnzaad of haverzemelen of een mengsel van die drie.

Laat nog een keer 50 minuten rijzen. Als je het brood goed gerold en gevouwen hebt, kan je het laten rijzen totdat het deeg in een bolletje boven het bakblik uitkomt.

Bak het brood af in de oven op 230 graden hetelucht in 30 minuten.


Even goed af laten koelen en dan genieten van deze heerlijke boterham.
Enjoy


Nog een paar foto's van Instagram.


Liefs,
Willeke


Bronnen:
uitleg Roger van Damme




Reacties

Unknown zei…
Brood is zeer goed gelukt. heerlijk en luchtig. Nogmaals dank
Wat fijn Irma. Echt superleuk om te horen. Geniet ervan.
Dominique zei…
Hoe lang moet je het met de keukenmachine kneden?