kersenslof met crème chiboust en notenspijs

Gisteren maakte ik deze prachtige kersenslof. Ben helemaal gelukkig met het resultaat. Vaak heb ik wel iets voor ogen, maar pakt het toch anders uit, en ben ik niet helemaal tevreden met het resultaat.

Dit taartje is gemaakt en geïnspireerd, door een gebrek aan ingrediënten in huis. Dan zit ik vervolgens de hele zaterdagavond achter mijn laptop of telefoon, op zoek op het internet, naar de juiste taart die ik wil gaan maken.

Ik had dus al besloten dat het iets met kersen moest zijn, want daar had ik nog een hele bak van in de koelkast. Verder had ik besloten dat het een slof moest worden, maar ik had geen amandelen in huis en geen slagroom. Ook geen mascarpone of monchou, dus al vrij snel kwam ik op de gedachte om voor de vulling banketbakkersroom te gebruiken. Maar banketbakkersroom is het lekkerst, vind ik dan, als je het mengt met slagroom en er zo een zwitserse room van maakt. En dat ingredient had ik niet in huis. Dus bedacht ik, als ik het nou eens met opgeklopt eiwit doe!

Ik ging op zoek op internet of dat al vaker gedaan werd en kwam er dus achter, dat je het dan een crème chiboust noemt. Je mengt dan de banketbakkersroom met een Italiaanse meringue en zo ontstaat de crème chiboust.

Goed, dat probleem was opgelost. Nu de amandelspijs, die had ik niet, ook geen amandelen, dus dan maar gemengde noten gebruiken in mijn oorspronkelijke amandelspijs recept, en zo ontstond de notenspijs.

Zo zie je maar weer, dat altijd alles voor handen hebben, een groot deel van je creativiteit sloopt. De mooiste dingen ontstaan, doordat je juist dingen niet hebt.



Wat heb je nodig:
(voor een springvorm van 18 cm)

Voor de bodem:
125 gram speltbloem
60 gram palmsuiker
90 gram roomboter
3 gram baksoda
1 eetlepel citroensap
1 eidooier

Voor de notenspijs:
8 gram roomboter
17 gram speltbloem
25 ml water
50 gram gemengde noten
25 gram honing

Voor de banketbakkersroom:
125 ml melk
1/2 vanillestokje
1 eidooier
12 gram maizena (of custard, dan kun je het vanillestokje overslaan)
1 blaadje gelatine

Voor de Italiaanse Meringue:
2 eiwitten
60 gram honing
20 ml water

Voor de afwerking:
ca. 350 gram kersen

Hoe maak je het:

De bodem:
Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een mooie deegbal. Laat in de koelkast even rusten terwijl je de notenspijs gaat maken.

De notenspijs:
Maal de noten goed fijn. Smelt de roomboter, samen met het water en de honing in een pannetje. Zodra de roomboter gesmolten is, voeg je de speltbloem toe en roer je het goed door elkaar tot er een mooie deegbal vormt. Laat op heel zacht vuur nog even garen, terwijl je de bal nog af en toe roert.
Doe de deegbal bij de gemalen noten in de keukenmachine en meng dit nog even goed door elkaar. Evt. nog wat met de handen doorkneden, maar pas op, het kan nog heet zijn.

De bodem:
Verwarm de oven voor op 175 graden(hetelucht). Haal nu het deeg voor de bodem uit de koelkast. Vet een springvorm van 18 cm goed in met roomboter en bedek de bodem gelijkmatig met het deeg. Rol de notenspijs uit en leg dit op de deegbodem, maar zorg dat je ongeveer 1 cm rondom aan de rand onbedekt laat. Bak de deegbodem 20 a 25 minuten in de oven tot hij mooi lichtbruin gekleurd is. De bodem is nog erg zacht, dat is goed. Bij afkoelen krijgt hij precies de juiste stevigheid.

De banketbakkersroom:
Laat 1 blaadje gelatine weken in koud water. Maak de banketbakkersroom door de eidooier samen met de maizena en 1 eetlepel van de melk goed door te roeren. Verwarm de rest van de melk met het vanillemerg in een pannetje. Zodra de melk kookt, schep je eens sauslepeltje melk bij het maizena mengseltje en roer het goed door.  Nu nog 1 lepeltje melk erbij en goed doorroeren. Nu is het papje alvast wat op temperatuur en kun je het bij de rest van de melk schenken. Gelijk goed doorroeren met een garde en weer even aan de kook brengen. Laat even iets afkoelen, terwijl je ondertussen blijft roeren, knijp het gelatineblaadje uit en roer erdoor heen. Laat de banketbakkersroom verder afkoelen, evt afgedekt met huishoudfolie om velvorming te voorkomen.

De Italiaanse meringue:
Klop de eiwitten stijf in een schone, vetvrije kom. Verwarm ondertussen de honing samen het water tot het kookpunt, en laat nog even doorkoken tot 120 a 125 graden celcius. Schenk dit nu in een heel dun straaltje rustig bij de eiwitten, terwijl je gewoon door blijft kloppen. Blijf de eiwitten verder kloppen tot het weer volledig afgekoeld is en er mooie glanzende pieken zijn ontstaan. Doordat je de hete siroop erbij geschonken hebt, zijn de eiwitten voldoende verhit geweest, zodat je niet meer bang hoeft te zijn voor evt. Salmonella.

De crème chiboust:
Klop in een kom de afgekoelde banketbakkersroom weer goed los. Dit is belangrijk, zodat je voorkomt dat er straks klontjes in je crème chiboust komen. Spatel voorzichtig, schep voor schep de eiwitten er doorheen tot een mooie luchtige crème. Schenk in een spuitzak, en laat weer even verder afkoelen en opstijven in de koelkast.

De afwerking:
Ondertussen is de bodem mooi afgekoeld. Halveer een deel van de kersen en haal de pit eruit. Bedek precies dat deel van de bodem ermee, waar de notenspijs zit. Spuit hier in in cirkels de crème
chiboust op en decoreer met de rest van de kersen.

En nu... Geniet van al je werk en de heerlijke smaak.











Reacties

Margje zei…
Checkcheckcheck.. alles in huis. Dit wordt van t weekend de lekkernij bij de koffie! Ben weer benieuwd..
Leuk. Ben benieuwd wat je ervan vind. Dank je wel voor je enthousiasme