Krentenbrood met kaneelsuikerspiraal

Dit krentenbrood is niet moeilijk te maken. Natuurlijk gaat het makkelijker als je al wat broodbakervaring hebt, maar ook zonder dat moet het lukken om dit broodje te maken.
De eerste keer dat ik hem maakte, maakte ik hem gelijk dubbel. Een voor onszelf en een voor vrienden waar we die avond gingen eten. Dat was wel even een risico, maar gelukkig pakte dat goed uit. Het krentenbrood was heerlijk en inmiddels heb ik dit brood al 4 keer gebakken en iedere keer genieten we er weer enorm van.



Wat heb je nodig:
225 ml lauwwarm water
5 gram droge gist
500 gram (spelt)bloem
1 ei
50 gram (palm)suiker
5 gram zout
75 gram zachte roomboter
250 gram rozijnen (of een mix van rozijnen, krenten en cranberry's)

Voor het kaneelsuiker mengsel:
50 gram palmsuiker
10 gram kaneel

Hoe maak je het:
Laat de rozijnen even weken in kokend heet water. Weeg het water af en roer de gist erdoorheen.
Voeg de speltbloem, het ei, de suiker, het zout en de zachte roomboter toe. Meng in een mixer met kneedhaak 10 minuten goed door, zodat het deeg loslaat van de wanden en je een mooi elastisch deegje hebt, waar je een vliesje van kunt trekken. Giet de rozijnen af en droog ze een beetje. Voeg ze toe aan het deeg en kneed nog even door zodat alle rozijnen mooi over het deeg verdeeld zijn.

Laat het deeg ongeveer een uur afgedekt rijzen op een warme plek.

Stort het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en druk alle lucht eruit en zorg ervoor dat het deeg een mooie rechthoekige deeglap wordt. Vouw de linkerhelft naar het midden en de rechterhelft iets over de eerste flap. Druk vervolgens weer plat. Meng de palmsuiker en de kaneel voor het kaneelsuikermengsel en verdeel dat over je deeg. Rol het deeg daarna mooi strak op en leg het in een ingevette bakvorm van 30 cm met de naad naar beneden en laat nogmaals een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en bak in 50 minuten tot een uur gaar. Ik controleer altijd even met een thermometer. Als de kerntemperatuur 90 graden is, is je broodje gaar.

Nu nog even af laten koelen, voordat je er mooie plakken van kunt snijden. Heerlijk met een lekker dikke laag roomboter.

Geniet!

Liefs,
Willeke

P.S. De kaneelsuiker kun je natuurlijk ook achterwege houden. Dan rol je het deeg gewoon op zonder en heb je ook een heerlijk krentenbroodje.





Reacties