cranberry scones met clotted cream en bloedsinaasappelcurd

De fluorescerende kleur van de curd knalt je tegemoet op deze foto! Ik hou ervan! leuk toch... een beetje spelen met de kleuren die de natuur ons geeft. Omdat ik de mooie kleur wilde behouden heb ik de eieren in het recept vervangen voor maizena. Misschien niet helemaal officieel een curd op deze manier, maar wel lekker.

Ook de scones zijn echt zo lekker! Vanmorgen in alle vroegte het bed uitgegaan om deze scones te bakken. Vers zijn ze nou eenmaal het allerlekkerst. Eerlijk is eerlijk, ik heb wel eens vaker scones gebakken, maar deze zijn het lekkerst tot nu toe.

Ik zeg... voor herhaling vatbaar.


Wat heb je nodig:

voor de scones:
280 gram (spelt)bloem
5 gram baksoda
40 gram (ongeraffineerde) suiker
3 gram zout
80 gram cranberry's
70 gram roomboter
200 ml karnemelk

voor de bloedsinaasappelcurd:
100 ml bloedsinaasappelsap
75 gram (ongeraffineerde) suiker of honing
100 gram roomboter
15 gram maizena

Voor de clotted cream:
75 gram creme fraiche
60 gram mascarpone

Hoe maak je het:

De scones:
Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
Meng de droge ingredienten voor de scones door elkaar in een bakvorm. Weeg de boter af en voeg in kleine blokjes toe. Meng met elkaar, door de boter fijn te wrijven. Er ontstaat zo een kruimelig mengsel. Roer hier de cranberry's doorheen en schenk daarna de karnemelk erbij. Even doorroeren, en een paar keer een beetje kneden, zodat je een deegbal krijgt. (niet te lang doorkneden)

Druk het deeg plat tot het ongeveer 2 a 3 cm dik is. Steek met een uitsteker  de scones uit. Let op niet draaien met de uitsteker. 1 keer steken, zodat de buitenkant openblijft. Hierdoor kunnen ze mooi rijzen.

Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 12 tot 14 minuten in de oven.

De bloedsinaasappelcurd:
Meng de maizena met een beetje suiker en een beetje van het bloedsinaasapelsap. Roer goed door. Verwarm de rest van het sap in een pannetje tot het bijna kookt. Schenk hier weer een beetje bij het maizena mengsel en roer nog een keer goed door. Schenk nu het maizenamengsel bij de rest van het sap en breng aan de kook. Voeg hier de resterende suiker aan toe en roer totdat het helemaal opgenomen is. Haal de pan van het vuur, voeg de boter toe en roer door tot de boter gesmolten en gemengd is. Laat afkoelen in een goed afgesloten pot.

Clotted creme:
Meng de creme fraiche en de mascarpone even kort door elkaar. Niet te lang, want dan wordt het te slap.

Enjoy!

Liefs,
Willeke
Reacties