Boodschappen voor 70 euro per week.

Ik haal voor 70 euro per week boodschappen. Dat houd in, eten en drinken, verzorgingsprodukten en wasmiddel. Ik krijg heel vaak vragen hoe ik het toch voor elkaar krijg om van zo weinig geld rond te komen. Veel mensen denken dat het juist duur is om e-nummervrij en suikervrij te eten, maar dat valt dus reuze mee. Sinds wij zo eten, eten we behoorlijk basic, we zijn letterlijk terug gegaan naar de basis, en ja, de basis, dat is best goedkoop.


Ik wil hier een aantal van mijn leefregels met jullie delen:

Regel 1: Snoep en koek koop ik niet kant en klaar, dat maak ik zelf. Geen tijd om zelf te maken, dan eten we het ook niet. Niet alleen beter voor je portemonnee, ook beter voor je gezondheid. Vroeger hadden de mensen ook geen supermarkten vol met kant en klare produkten.

Regel 2: Pakjes en zakjes met kant en klaar eten en sausjes worden niet gekocht. We hebben hier wel een grote voorraad kruiden, waarmee we nasi, bami, tacopannetje, chili con carne ed. mee kunnen maken.

Regel 3: Sapjes worden hier niet gekocht, die maken we zelf. Van vers fruit. We persen zelf sinaasappelsap, en appelsap maken we van moesappels, waar ik dan ook gelijk appelmoes mee maak.

Regel 4: Brood kopen we niet, dat bakken we zelf in onze broodbakmachine. Daarvoor kopen we zelf ons speltmeel bij de molen.

Regel 5: Een avondmaaltijd mag niet meer dan 4 euro kosten. Is dat een keer wel zo, dan moet ik dat compenseren met de rest van de week.

Ik ben me ervan bewust dat ik door deze leefregels behoorlijk wat paden van de supermarkt kan doorlopen zonder dat er iets in de kar beland. Ik droom ook van een toekomst, waarin ik zonder de supermarkt kan, maar daarover binnenkort misschien wel meer.

Goed en dan nu in de praktijk! Wat koop ik wekelijks in de supermarkt en daarbuiten.

3 biertjes (Hertog Jan)
1 zak rozijnen
2 pakjes roomboter (om mee te bakken, en voor op brood)
30 eieren (bij particulier 3,50 per 30 eieren)
7 pakken karnemelk
6 liter melk (vers bij de boer vandaan 2,40)
3 pakken yoghurt
1 fles limonadesiroop bij de lidl (niet suikervrij, wel e-nummervrij)
5 kilo speltmeel en speltbloem (koop ik bij de-zuidmolen.nl en is omgerekend ongeveer 7,50 per week)
bouillonblokjes van Zonnatura
1 zak pinda's
8 rollen wc papier
1 pakje gist
Perssinaasappels en appels (Koop ik bij een man die aan de deur verkoopt. Ik koop een kist van zo'n 20 kilo perssinaasappels en een kist van zo'n 10 kilo appels. omgerekend ben ik daar 7.50 aan kwijt.)
1 kilo koffiebonen (omgerekend 1,35 per week)

Totaal ben ik daar ongeveer 35 euro aan kwijt. Het avondeten mag niet meer kosten dan 4 euro per maaltijd. Dat is dan 28 euro per week maximaal. In de praktijk komt het erop neer dat ik meestal nog minder kwijt ben. Dan heb ik nog 7 euro (of extra, als de maaltijden goedkoper zijn) per week over voor evt. thee, broodbeleg, en verzorgingsprodukten, havermout en Brinta, suiker en olie.

In volgende blogs wil ik jullie recepten geven van maaltijden die wij hier zoal eten.

Als jullie nog tips hebben dan hoor ik dat graag.

Liefs,
Willeke
(volg mij ook op www.facebook.nl/mammatjevanalles)

p.s, natuurlijk koop ik ook best wel eens een zak snoep, of een pak koekjes, maar dat gebeurt eigenlijk zo weinig dat het verwaarloosbaar is. Eigenlijk hebben we dat alleen in huis voor als er eens vriendjes komen spelen.


Reacties

 1. Hoi Willeke,

  Dat vind ik erg knap! Ik hou dezelfde punten aan als jouw. Het grootste gedeelte ben ik echter kwijt aan groenten, fruit en we eten bijv. twee keer per week vis (wat erin hakt).

  Ben benieuwd naar je volgende blogs! Eten jullie af en toe zonder vlees misschien?

  Ik heb ook een basislijst waar ik alles mee maak. Gezond eten vind ik ook gevarieerd, biologisch koop ik niet (sommige dingetjes)
  want dan word het echt te duur. Maar met twee volwassene en een kind ben ik toch zeker best wat meer in de maand kwijt.

  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop ook niet veel biologisch. We eten wel zo goed als iedere dag vlees of vis, maar in heel kleine hoeveelheden en meestal iets van gehakt of kipfilet. En volgens mij hebben we hier ook niet zulke grote eters.

   Verwijderen
 2. Knap hoor! Goed bezig! :) Ben benieuwd naar de rest :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 20kilo sinaasappels en 10kg appels voor 7,50??? Die meneer mag af en toe ook wel bij mij aan de deur komen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is 7,50 per week. Met deze voorraad doe ik een maand. Betekent dat ik iets meer dan 30 euro per maand daarvoor kwijt ben.

   Verwijderen
 4. wat voor shampoo en wasmiddel dan is meestal erg prijzig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop schampoo van het merk urtekram en wasmiddel maak ik zelf of koop ik van AH merk. Shampoo doe ik enorm lang mee, omgerekend is dat voor ons hele gezin zo'n 0.76 cent per week

   Verwijderen
 5. urtekam ken ik niet waar is dat te koop en prijs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik koop het bij de onlinedrogist.

   https://www.deonlinedrogist.nl/advanced_search_result_v3.php?keywords=urtekram

   Verwijderen
 6. Voor hoeveel personen zijn die 70.- boodschappen?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten