Doorgaan naar hoofdcontent

Zelf eieren pasteuriseren

Rauw ei, best een lastig dillema. Als je veel kookt en bakt, kom je regelmatig recepten met rauw ei tegen. Over rauw ei is best veel te doen. Zo is het alom verspreide verhaal dat je van rauw ei erg ziek kunt worden. Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met gezondheidsproblemen en oudere mensen zijn een risico groep. Maar andere berichten zeggen juist dat rauw ei heel gezond is, en dat de salmonella zich vooral aan de buitenkant van het ei bevind. Maar goed, de salmonella kan dan weer door de eierschaal naar binnen dringen, en logisch genoeg betekend dat dus, hoe langer het ei ligt, hoe meer kans je hebt, dat de bacteriën ook in het ei zitten.

Om een lang verhaal kort te maken, voor mezelf ben ik niet zo bang voor salmonella, maar als ik voor anderen kook en bak, doe ik dat wel liever safe, en vermijd ik dus maar de rauwe ei recepten.

In sommige winkels kun je ook gepasteuriseerd eiwit en gepasteuriseerd eigeel kopen, maar op de een of andere manier heb ik daar iets tegen. Voor mijn gevoel kan dat nooit meer zo lekker zijn, of misschien is er wel van alles toegevoegd om het goed te kunnen houden voor langere tijd.

Opeens bedacht ik me, dat het misschien ook wel mogelijk is om zelf je eieren te pasteuriseren. Ik ging informatie zoeken en kwam tot de conclusie dat dat inderdaad mogelijk is. Het enige wat je nodig hebt is een goede digitale kookthermometer. Deze kun je al voor ongeveer een tientje kopen bij diverse winkels. Voor de zekerheid is het misschien goed dat je even kijkt of je thermometer de juiste temperatuur aangeeft. Want er zit best een klein verschil tussen de temperatuur dat de salmonella gedood wordt en de temperatuur dat het eiwit gaat stollen. Ongeveer 12% van het eiwit stolt namelijk bij 62 graden. De rest van de eiwitten in het ei, stollen bij hogere temperaturen en salmonella wordt gedood bij 60 graden. Stel dat je thermometer een lagere temperatuur aangeeft, dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat je eiwit al stolt, en geeft je thermometer een hogere temperatuur aan, dan loop je het risico dat de salmonella niet gedood wordt.

Durf je het aan? Lees dan snel verder!





Hoe ga je te werk:
  1. We gaan eerst de thermometer ijken. Zet een pannetje water op het vuur en breng het aan de kook. Zet de thermometer in het kokende water en wacht tot de temperatuur niet meer veranderd. Water kookt bij 100 graden. Geeft je thermometer dit aan, top! Zo niet, dan moet je met de afwijking rekening houden bij het pasteuriseren. Mijn thermometer geeft 99,6 graden aan. Dat betekend dus dat als mijn thermometer 59,6 graden aangeeft, dat overeenkomt met 60 graden.
  2. Verwarm nu in een pannetje water tot 60 graden. Let op, dit moet zoveel water zijn, dat je eieren onder water kunnen staan. Haal bij 60 graden je pannetje van het vuur en leg de eieren erin. Laat zo rustig een kwartiertje staan. Zo kunnen je eieren alvast voorverwarmen en hoef je straks minder lang te pasteuriseren.
  3. Zet je pannetje weer op het vuur. Verwarm tot ongeveer 50 graden, en zet dan het vuur zachter. Speel wat met de stand, zodat het water langzamerhand naar de 60 graden gaat. Gaat dat te hard en kom je boven de 60 graden, dan haal je snel je pannetje van het vuur, zet je de pit zachter, laat hem weer afkoelen naar 60 graden en zet hem weer op het vuur. Zo speel je een beetje met de temperatuur voor 3 minuten. Na 3 minuten op 60 graden zijn de eieren gepasteuriseerd.
  4. Giet het water af en laat de eieren afkoelen in koud water.
Geniet van alle recepten die je nu kunt maken met 'rauw' ei

Liefs, Willeke 


Volg mij ook op Facebook, Pinterest en Instagram


Bronnen:
http://www.groenevrouw.nl/rauwe-eieren/
http://home.kpn.nl/reijhamer/ei.htm
http://www.zelfmaakrecepten.nl/eieren-bereiden/ 

Reacties

  1. Interessant! Hou het in m'n achterhoofd, een kookthermometer heb ik in huis. Misschien dat ik het nog eens ga doen om zelf mayonaise te maken.
    De rauwe eieren erin houden me toch een beetje tegen. Al hou ik me er ook niet strikt aan, want een
    beslagkom leeg likken doen wel vaak wel weer ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ik me afvraag. Is de kans dat de hoeveelheid Salmonella toeneemt juist niet groter? De eieren worden immers eerst langzaam opgewarmd. Ze worden een tijdje verwarmd weggezet. Creëer je hiermee juist niet de ideale broedstoof? Of alle Salmonella's vervolgens gedood worden met deze methode,ik heb geen idee. Is dit ooit onderzocht/ aangetoond?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Azijn in plaats van glansspoelmiddel

Tot voor kort gebruikte ik altijd glansspoelmiddel in onze vaatwasser.  Glansspoelmiddel bevat het ingrediënt 2-bromo-2-nitropane-1,3-diol. Op de fles staat als waarschuwing dat je in het geval van inslikken onmiddellijk een arts moet raadplegen. Deze stof kan voor huidirritatie zorgen en bij verhitting ontleed het zodat er giftige stoffen kunnen vrijkomen. (een vaatwasser is over het algemeen erg heet, dus geloof mij, die giftige dampen komen zeker vrij.) en het is ook nog eens zeer giftig voor waterorganismen. Al met al niet een heel fijn stofje dus.


Toen ik dan ook las dat je er net zo goed azijn voor kon gebruiken, was het niet heel moeilijk om gelijk over te stappen.
Azijn is namelijk gewoon eetbaar, ik hoef me dus geen zorgen te maken dat deze stof evt. achterblijft op mijn vaat, en dat ik het op die manier binnen krijg.Azijn is ook nog eens super goedkoop. Een fles azijn kost mij 0,37 cent per liter, terwijl een fles glansspoelmiddel mij 1,59 per 500 ml kost, dus omgerekend 3.18…

fulltime mamma?

Dit mamma'tje is geen fulltime mamma meer. Dat betekent dat ik sinds ruim 3 weken weer een baan heb. Zomaar spontaan, toen onze jongste dochter, de eerste maandag na de kerstvakantie naar school ging, en ik dus zomaar een hele dag alleen zat, kwam de gedachte bij mij op dat ik wel weer zou willen werken.
7 jaar geleden ben ik gestopt met mijn baan in het onderwijs. Het was voor mij toen niet meer te combineren met mijn gezin. Maar nu, 7 jaar later, en een zoon op de middelbare school, begon het langzamerhand toch weer te kriebelen. Dus diezelfde dag eens gekeken of er vacatures waren, en gelijk gesolliciteerd, met als gevolg, dat ik nu alweer 3 werkweken achter de rug heb.


Gelukkig kan ik het zo organiseren dat de lestijden meest onder de schooltijden van de kinderen vallen en zo niet, dat manlief de kinderen naar school brengt of ophaalt. Echt super fijn natuurlijk op deze manier, en manlief gelijk ook wat meer betrokken bij de opvoeding.
Maar dat betekent natuurlijk wel dat ik m…

Frambozen yoghurttaart

De frambozenstruik van mijn schoonouders draagt veel vrucht! Afgelopen zaterdag kreeg manlief een bakje mee. Heerlijke zoete, rode frambozen. En omdat ze al een klein beetje gekneusd waren, omdat er zoveel in het bakje zaten, bedacht ik me, ik ga er een frambozen kwarktaart mee maken.


Omdat ik nog wat frambozen over had, heb ik ook op de bodem nog een laagje frambozen neergelegd. Echt super lekker en echt een verrassing als je dan opeens als verrassing ook nog een lekker hapje framboos hebt.

Deze taart is echt zomaar gemaakt, en super lekker!

De dag erna, mijn schoonouders waren op vakantie, hebben we met de kinderen nog wat verse frambozen van de struik geplukt, om de taart mee te decoreren. Samen met de granaatappelpitjes vind ik het een echt pareltje geworden.

Wat heb je nodig:

Voor de bodem:
150 gram speltbiscuitjes70 gram roomboter2 eetlepels palmsuiker (evt)1 flinke eetlepel cacaonibslekker wat kaneelpoeder naar smaakvoor de yoghurtlaag: 500 gram griekse yoghurt50 gram fructose (of …

Mayonaise

In een tijd waarin alles lijkt te draaien om eieren, verschijnt op mijn blog het recept voor homemade mayonaise. Niet dat ik geloof dat eieren iets met pasen te maken heeft. Voor mij is pasen het ongelooflijke wonder dat Jezus uit liefde voor mij wilde sterven, om zo de weg vrij te maken naar God.

Hier dus geen extra eieren met pasen, dit jaar zelfs geen enkel paaseitje gekocht. Een reep chocola smaakt net zo lekker ;-)

Waarom die eieren in verband zijn gebracht met pasen. Het kan verschillende oorzaken hebben. Pasen is natuurlijk ook een lentefeest, een feest van nieuw leven, dus dat kan best ermee te maken hebben. Ik las ook een verklaring op internet dat, omdat aan pasen een 40 dagen vastentijd vooraf gaat, er dus ook geen eieren gegeten werden. Omdat de kippen, die de meeste mensen in vroeger tijd bezaten wel gewoon eieren legden, waren er dus rond pasen heel veel eieren om van te genieten. En dat zal best lekker geweest zijn na de vastentijd.

Maar nu de mayonaise. Ik maak de mayo…

Plastic minimaliseren.

In juli 2015 ben ik er mee begonnen om plastic te minimaliseren. Ik deed mee met een uitdaging, plasticfreejuly, en werd me er zo van bewust dat het eigenlijk heel moeilijk is om plastic volledig uit te bannen. Maar ik begon ermee. Ik haakte mijn eigen boodschappen-netje, waarin ik mijn groente vanuit de supermarkt kon meenemen. Ik ging mijn eigen brood bakken, zodat ik de broodzakken minimaliseerde. Vanaf die tijd ben ik ook mijn melk bij de boer gaan halen, en mijn eieren bij een plaatselijke kippenboer, want ook die zaten (per tree van 30) vaak verpakt in plastic in de supermarkt. Mijn maandverband en inlegkruisjes zijn vervangen voor een menstruatiecup en wasbare inlegkruisjes. En nu probeer ik langzamerhand ook de shampoo-flessen uit huis te krijgen, omdat we proberen shampoo vrij ons haar te wassen. Maar daarover later meer in een andere blog.

Ik vind het belangrijk om zo min mogelijk plastic te gebruiken, omdat het zeer belastend is voor het milieu. Ik vind het zo belangrijk, d…

oma's biscuitjes.

Als ik deze kop en schotel zie dan denk ik aan mijn lieve oma. Mijn lieve oma, waar ik altijd thee dronk uit dit soort kopjes.



Toen we nog in hetzelfde dorp woonden, wandelden mijn zussen en ik na schooltijd regelmatig naar haar toe, en altijd stond ze voor ons klaar en altijd was het gezellig.
Bij zo'n kopje thee kregen we ook altijd een biscuitje. Vaak de variant met kokos of kaneel erover heen. Echt heerlijk! Ik genoot er elke keer weer van.


En heel soms, als het eens heel erg lekker weer was, dan kregen we 2 van die koekjes. Dan werd er van een rol vanilleijs een plak afgesneden en die mochten we dan tussen die twee koekjes opeten.

Ja... die goeie ouwe tijd...

Maar nu nog steeds, als we bij haar zijn, krijgen we de thee uit deze prachtige kopjes.

Omdat ik de oude tijden wil laten herleven, nu het recept van de basisvariant van de biscuitjes. Gewoon de simpelste koekjes die er zijn. En om het helemaal af te maken, met een speciale biscuitjesuitsteker gemaakt, maar heb je die ni…

chocolaatjes

Het was dit keer wel heel erg op de valreep, de foodblogswap van mei. Maar het is op tijd gelukt. Deze maand mocht ik wat maken van de blog van Anita. Samen hebben we een aantal jaar geleden meegedaan met heel Putten bakt, daar kennen we elkaar ook van. Het was leuk om nu haar blog wat te mogen maken, hoewel ik dat al wel vaker doe omdat Anita ook alles evrij, geraffineerd suikervrij en tarwevrij maakt.

Sinds kort eet zij ook paleo, dat doe ik niet, maar veel recepten zijn ook weer gewoon aan te passen.

Vandaag ging ik voor de chocolaatjes die Anita ook maakte bij heel Putten bakt. Ik vond die bonbons er heel professioneel uitzien, en was benieuwd of ik dat ook zo voor elkaar zou krijgen. Dus ging ik vol enthousiasme aan de gang, en ging voor de volgende varianten. 1 met pinda's, 1 bloemvorm met een pistaschenoot erboven op en 1 gevuld met marsepein. Helaas is de bloemvorm niet gelukt. Deze vorm was een stuk stugger en daardoor kreeg ik ze er niet ongehavend uit. Er staan er nog e…

lente foto's

Ik kan zo genieten van de lente. De eerste warme dagen. Ik wordt er echt gelukkig van!
Vandaag met de fotocamera maar eens naar buiten gegaan om te genieten van het lekkere weer en de schoonheid van de natuur vast te leggen.








O, en dit bloemetje mocht natuurlijk niet ontbreken. ;-)


Het is gewoon grappig om te merken. Iedere keer als ik foto's ergens van maak, gaat zij altijd even poseren, om zo ook even op de foto te mogen.

Binnenkort nog maar eens op pad. In deze tijd van het jaar is er zoveel moois vast te leggen.

Liefs,
Willeke


Fudge brownie

Het is weer eind van de maand, wat weer betekend dat het tijd is voor de foodblogswap. Dit keer kreeg ik de blog van slowfoody toegewezen, een heel nieuwe blog voor mij, wat leuk is, want zo leer je weer een nieuwe blog kennen.

Hilde kookt ook zonder pakjes en zakjes, dus er staan veel recepten op, die ik zeker nog eens ga maken. De lasagnebijvoorbeeld, die ze helemaal zelf maakt, van saus tot pasta. Die staat hier zeker binnenkort eens op het menu.

Dit keer ben ik gegaan voor haar fudge brownie recept. Ik was al een poos op zoek naar zo'n recept, en nu ik haar recept zag en het ook nog eens bleek dat ik alle ingrediënten in huis had, ben ik gelijk aan de slag gegaan.

In plaats van de brownie te bakken in de standaard vierkante bakvorm, ben ik voor de mini muffin tray gegaan. Zo heb je gelijk een heel leuk klein stukje brownie, want meer is echt niet nodig. Door de hoeveelheid suiker, boter en chocola is dit behoorlijk machtig.

Heel vaak is een brownie een beetje cakeachtig. Ik wa…

Lachebekjes

Schuddebuikjes... Vooral Boaz is er gek op. Deden wij vroeger gewoon speculaasjes op brood, tegenwoordig heb je daar schuddebuikjes voor. Of wiebelkontjes of kruimeldiefjes of...
Ik koop ze niet zo vaak. Af en toe moet het kunnen natuurlijk, maar deze dag dacht ik, kom laten we eens gek doen, we maken ze gewoon een keer zelf.  Komt die parelmold die ik heb om marsepeintaarten mee te decoreren ook nog eens van pas.


We maakten dus snel een simpel speculaasdeegje, niet te veel, want eerst maar eens uitproberen en samen met Inke ging ik aan de slag. Met dit als resultaat.


Benieuwd hoe ze morgen smaken op brood.
En, o ja... Ik heb ze lachebekjes genoemd. Omdat het zo'n heerlijk gezicht was, dat lachebekje van Boaz toen hij zag wat ik gebakken had.
Voor iedereen die ze ook wel wil maken, hier het recept.
Wat heb je nodig: 120 gram speltbloem60 gram roomboter40 gram palmsuiker1 eetlepel citroensap8 gram speculaaskruiden Hoe maak je het:
Heel simpel alle ingredienten door elkaar mengen to…