Doorgaan naar hoofdcontent

Kalter hund [foodblogswap april 2017]

Kalter Hund, en wat mag dat dan wezen? Kalter hund is de Duitse variant van onze Arretjescake. En ik weet niet wat het is, maar ik houd van de perfectie van de Kalter hund. Waar bij onze Hollandse Arretjescake de nuchterheid van de Hollanders duidelijk tot uiting komt, gewoon alles door elkaar roeren en dat is het, wordt het in Duitsland met een uiterste precisie gemaakt en dat zie je terug.
 Ik houd van precisie, ook in het bakken. Zou het door mijn analistenopleiding komen? Gelukkig ontbreekt het mij ook niet aan een flinke portie Hollandse nuchterheid. daarom heb ik de Kalter hund gedecoreerd met witte chocolade, die niet suikervrij is, maar wat wel heel lekker is. Genieten!


 Voor de foodblogswap van april mocht ik wat maken van de blog van Lianne. Zij heeft met de zoetekauw een leuke blog, vol met hartige en zoete baksels. Toen ik haar arretjescake recept zag, wist ik gelijk dat ik dit recept wilde maken. Maar nu op de Duitse manier. Het voordeel van de Kalter hund is ook dat het met veel minder suiker wordt gemaakt. Verder lijkt het recept wel op de arretjescake van Lianne. 

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen gebakken biscuitjes (recept) wat hem waarschijnlijk nog lekkerder maakt. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een pak biscuitjes kopen in de winkel en die gebruiken.

Laten we snel met het recept beginnen. Jullie kunnen natuurlijk niet wachten ;-)

Wat heb je nodig:
(voor een cakevorm van 22 cm)

375 gram kokosolie
75 gram cacao
150 gram oerzoet
2 eieren (optioneel)
200 ml slagroom
Biscuitjes
witte chocola (evt.)

Hoe maak je het:

Verwarm de slagroom in een pannetje en smelt de kokosolie hier in. Roer hier de cacao en suiker doorheen. Laat een beetje afkoelen en roer dan de eieren erdoor heen. (de eieren zijn niet perse nodig, maar maakt wel dat de chocola beter mengt (als emulgator)

Vet je cakevorm goed in en bedek met wat bakpapier. Bedek de bodem met een laagje chocola en druk hier een rij biscuitjes in, zo dat het helemaal bedekt is met biscuitjes. (alsof je lasagne maakt)
Hierover weer een laagje chocola, koekjes, enz...
Eindig met een laagje chocola.

Laat 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast, en decoreer evt. met witte chocolade, of zoals jij het leuk vind.

En vergeet niet te genieten als je hem aansnijd en vooral niet als je er een hapje van neemt.

Liefs,
Willeke

Bron:
http://www.de-zoetekauw.nl/2016/10/arretjescake/



Reacties

  1. Ziet er heerlijk uit, die perfecte laagjes zijn eigenlijk veel mooier dan rommelige arretjescake. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha... dat vind ik ook Lianne. Maar blijft natuurlijk net zo lekker!

      Verwijderen
  2. Wat een grappige naam! Hij ziet er heerlijk uit. Ik ga dit zeker eens proberen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Azijn in plaats van glansspoelmiddel

Tot voor kort gebruikte ik altijd glansspoelmiddel in onze vaatwasser.  Glansspoelmiddel bevat het ingrediënt 2-bromo-2-nitropane-1,3-diol. Op de fles staat als waarschuwing dat je in het geval van inslikken onmiddellijk een arts moet raadplegen. Deze stof kan voor huidirritatie zorgen en bij verhitting ontleed het zodat er giftige stoffen kunnen vrijkomen. (een vaatwasser is over het algemeen erg heet, dus geloof mij, die giftige dampen komen zeker vrij.) en het is ook nog eens zeer giftig voor waterorganismen. Al met al niet een heel fijn stofje dus.


Toen ik dan ook las dat je er net zo goed azijn voor kon gebruiken, was het niet heel moeilijk om gelijk over te stappen.
Azijn is namelijk gewoon eetbaar, ik hoef me dus geen zorgen te maken dat deze stof evt. achterblijft op mijn vaat, en dat ik het op die manier binnen krijg.Azijn is ook nog eens super goedkoop. Een fles azijn kost mij 0,37 cent per liter, terwijl een fles glansspoelmiddel mij 1,59 per 500 ml kost, dus omgerekend 3.18…

Fudge brownie

Het is weer eind van de maand, wat weer betekend dat het tijd is voor de foodblogswap. Dit keer kreeg ik de blog van slowfoody toegewezen, een heel nieuwe blog voor mij, wat leuk is, want zo leer je weer een nieuwe blog kennen.

Hilde kookt ook zonder pakjes en zakjes, dus er staan veel recepten op, die ik zeker nog eens ga maken. De lasagnebijvoorbeeld, die ze helemaal zelf maakt, van saus tot pasta. Die staat hier zeker binnenkort eens op het menu.

Dit keer ben ik gegaan voor haar fudge brownie recept. Ik was al een poos op zoek naar zo'n recept, en nu ik haar recept zag en het ook nog eens bleek dat ik alle ingrediënten in huis had, ben ik gelijk aan de slag gegaan.

In plaats van de brownie te bakken in de standaard vierkante bakvorm, ben ik voor de mini muffin tray gegaan. Zo heb je gelijk een heel leuk klein stukje brownie, want meer is echt niet nodig. Door de hoeveelheid suiker, boter en chocola is dit behoorlijk machtig.

Heel vaak is een brownie een beetje cakeachtig. Ik wa…

Mayonaise

In een tijd waarin alles lijkt te draaien om eieren, verschijnt op mijn blog het recept voor homemade mayonaise. Niet dat ik geloof dat eieren iets met pasen te maken heeft. Voor mij is pasen het ongelooflijke wonder dat Jezus uit liefde voor mij wilde sterven, om zo de weg vrij te maken naar God.

Hier dus geen extra eieren met pasen, dit jaar zelfs geen enkel paaseitje gekocht. Een reep chocola smaakt net zo lekker ;-)

Waarom die eieren in verband zijn gebracht met pasen. Het kan verschillende oorzaken hebben. Pasen is natuurlijk ook een lentefeest, een feest van nieuw leven, dus dat kan best ermee te maken hebben. Ik las ook een verklaring op internet dat, omdat aan pasen een 40 dagen vastentijd vooraf gaat, er dus ook geen eieren gegeten werden. Omdat de kippen, die de meeste mensen in vroeger tijd bezaten wel gewoon eieren legden, waren er dus rond pasen heel veel eieren om van te genieten. En dat zal best lekker geweest zijn na de vastentijd.

Maar nu de mayonaise. Ik maak de mayo…

Frambozen yoghurttaart

De frambozenstruik van mijn schoonouders draagt veel vrucht! Afgelopen zaterdag kreeg manlief een bakje mee. Heerlijke zoete, rode frambozen. En omdat ze al een klein beetje gekneusd waren, omdat er zoveel in het bakje zaten, bedacht ik me, ik ga er een frambozen kwarktaart mee maken.


Omdat ik nog wat frambozen over had, heb ik ook op de bodem nog een laagje frambozen neergelegd. Echt super lekker en echt een verrassing als je dan opeens als verrassing ook nog een lekker hapje framboos hebt.

Deze taart is echt zomaar gemaakt, en super lekker!

De dag erna, mijn schoonouders waren op vakantie, hebben we met de kinderen nog wat verse frambozen van de struik geplukt, om de taart mee te decoreren. Samen met de granaatappelpitjes vind ik het een echt pareltje geworden.

Wat heb je nodig:

Voor de bodem:
150 gram speltbiscuitjes70 gram roomboter2 eetlepels palmsuiker (evt)1 flinke eetlepel cacaonibslekker wat kaneelpoeder naar smaakvoor de yoghurtlaag: 500 gram griekse yoghurt50 gram fructose (of …

oma's biscuitjes.

Als ik deze kop en schotel zie dan denk ik aan mijn lieve oma. Mijn lieve oma, waar ik altijd thee dronk uit dit soort kopjes.



Toen we nog in hetzelfde dorp woonden, wandelden mijn zussen en ik na schooltijd regelmatig naar haar toe, en altijd stond ze voor ons klaar en altijd was het gezellig.
Bij zo'n kopje thee kregen we ook altijd een biscuitje. Vaak de variant met kokos of kaneel erover heen. Echt heerlijk! Ik genoot er elke keer weer van.


En heel soms, als het eens heel erg lekker weer was, dan kregen we 2 van die koekjes. Dan werd er van een rol vanilleijs een plak afgesneden en die mochten we dan tussen die twee koekjes opeten.

Ja... die goeie ouwe tijd...

Maar nu nog steeds, als we bij haar zijn, krijgen we de thee uit deze prachtige kopjes.

Omdat ik de oude tijden wil laten herleven, nu het recept van de basisvariant van de biscuitjes. Gewoon de simpelste koekjes die er zijn. En om het helemaal af te maken, met een speciale biscuitjesuitsteker gemaakt, maar heb je die ni…

chocolaatjes

Het was dit keer wel heel erg op de valreep, de foodblogswap van mei. Maar het is op tijd gelukt. Deze maand mocht ik wat maken van de blog van Anita. Samen hebben we een aantal jaar geleden meegedaan met heel Putten bakt, daar kennen we elkaar ook van. Het was leuk om nu haar blog wat te mogen maken, hoewel ik dat al wel vaker doe omdat Anita ook alles evrij, geraffineerd suikervrij en tarwevrij maakt.

Sinds kort eet zij ook paleo, dat doe ik niet, maar veel recepten zijn ook weer gewoon aan te passen.

Vandaag ging ik voor de chocolaatjes die Anita ook maakte bij heel Putten bakt. Ik vond die bonbons er heel professioneel uitzien, en was benieuwd of ik dat ook zo voor elkaar zou krijgen. Dus ging ik vol enthousiasme aan de gang, en ging voor de volgende varianten. 1 met pinda's, 1 bloemvorm met een pistaschenoot erboven op en 1 gevuld met marsepein. Helaas is de bloemvorm niet gelukt. Deze vorm was een stuk stugger en daardoor kreeg ik ze er niet ongehavend uit. Er staan er nog e…

Plastic minimaliseren.

In juli 2015 ben ik er mee begonnen om plastic te minimaliseren. Ik deed mee met een uitdaging, plasticfreejuly, en werd me er zo van bewust dat het eigenlijk heel moeilijk is om plastic volledig uit te bannen. Maar ik begon ermee. Ik haakte mijn eigen boodschappen-netje, waarin ik mijn groente vanuit de supermarkt kon meenemen. Ik ging mijn eigen brood bakken, zodat ik de broodzakken minimaliseerde. Vanaf die tijd ben ik ook mijn melk bij de boer gaan halen, en mijn eieren bij een plaatselijke kippenboer, want ook die zaten (per tree van 30) vaak verpakt in plastic in de supermarkt. Mijn maandverband en inlegkruisjes zijn vervangen voor een menstruatiecup en wasbare inlegkruisjes. En nu probeer ik langzamerhand ook de shampoo-flessen uit huis te krijgen, omdat we proberen shampoo vrij ons haar te wassen. Maar daarover later meer in een andere blog.

Ik vind het belangrijk om zo min mogelijk plastic te gebruiken, omdat het zeer belastend is voor het milieu. Ik vind het zo belangrijk, d…

fulltime mamma?

Dit mamma'tje is geen fulltime mamma meer. Dat betekent dat ik sinds ruim 3 weken weer een baan heb. Zomaar spontaan, toen onze jongste dochter, de eerste maandag na de kerstvakantie naar school ging, en ik dus zomaar een hele dag alleen zat, kwam de gedachte bij mij op dat ik wel weer zou willen werken.
7 jaar geleden ben ik gestopt met mijn baan in het onderwijs. Het was voor mij toen niet meer te combineren met mijn gezin. Maar nu, 7 jaar later, en een zoon op de middelbare school, begon het langzamerhand toch weer te kriebelen. Dus diezelfde dag eens gekeken of er vacatures waren, en gelijk gesolliciteerd, met als gevolg, dat ik nu alweer 3 werkweken achter de rug heb.


Gelukkig kan ik het zo organiseren dat de lestijden meest onder de schooltijden van de kinderen vallen en zo niet, dat manlief de kinderen naar school brengt of ophaalt. Echt super fijn natuurlijk op deze manier, en manlief gelijk ook wat meer betrokken bij de opvoeding.
Maar dat betekent natuurlijk wel dat ik m…

lente foto's

Ik kan zo genieten van de lente. De eerste warme dagen. Ik wordt er echt gelukkig van!
Vandaag met de fotocamera maar eens naar buiten gegaan om te genieten van het lekkere weer en de schoonheid van de natuur vast te leggen.








O, en dit bloemetje mocht natuurlijk niet ontbreken. ;-)


Het is gewoon grappig om te merken. Iedere keer als ik foto's ergens van maak, gaat zij altijd even poseren, om zo ook even op de foto te mogen.

Binnenkort nog maar eens op pad. In deze tijd van het jaar is er zoveel moois vast te leggen.

Liefs,
Willeke


Lachebekjes

Schuddebuikjes... Vooral Boaz is er gek op. Deden wij vroeger gewoon speculaasjes op brood, tegenwoordig heb je daar schuddebuikjes voor. Of wiebelkontjes of kruimeldiefjes of...
Ik koop ze niet zo vaak. Af en toe moet het kunnen natuurlijk, maar deze dag dacht ik, kom laten we eens gek doen, we maken ze gewoon een keer zelf.  Komt die parelmold die ik heb om marsepeintaarten mee te decoreren ook nog eens van pas.


We maakten dus snel een simpel speculaasdeegje, niet te veel, want eerst maar eens uitproberen en samen met Inke ging ik aan de slag. Met dit als resultaat.


Benieuwd hoe ze morgen smaken op brood.
En, o ja... Ik heb ze lachebekjes genoemd. Omdat het zo'n heerlijk gezicht was, dat lachebekje van Boaz toen hij zag wat ik gebakken had.
Voor iedereen die ze ook wel wil maken, hier het recept.
Wat heb je nodig: 120 gram speltbloem60 gram roomboter40 gram palmsuiker1 eetlepel citroensap8 gram speculaaskruiden Hoe maak je het:
Heel simpel alle ingredienten door elkaar mengen to…