speltbrood

Een tijdje terug kreeg ik een pakket biologische speltprodukten van zonnespelt. Een biodynamisch akkerbouwbedrijf in Lelystad. Het doel, een paar lekkere recepten ontwikkelen voor hun website.

Ik ging gelijk aan de slag met het volkoren speltmeel en de speltbloem en maakte daar dit heerlijke brood mee. Het voordeel van dit brood is dat het met baksoda gemaakt wordt en daarom dus ook snel klaar is. Ideaal als je eens weinig tijd hebt, maar ook heerlijk bij een lekkere kom soep.

Wat heb je nodig:

200 gram speltbloem
300 gram speltmeel
6 gram zout
5 gram baksoda
350 gram melkkefir of karnemelk

Hoe maak je het:

Doe eerst de droge ingredienten in de mengkom en roer even door met een garde.  Giet nu de melkkefir of karnemelk erbij en kneed een paar minuten tot een mooie, niet plakkerige deegbal.

Druk het deeg plat op een met bloem bestrooid aanrecht. Vouw de twee zijkanten naar binnen en rol het deeg op. Pak de deegrol op, draai een kwartslag en rol het nogmaals op. Bol het deeg nu op en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Veeg met je handen wat speltbloem op de bovenkant en snijd er met een heel scherp mesje een mooi patroon in.

Bak in de oven op 220 graden hetelucht in ca 50 a 60 minuten gaar. (even controleren met een thermometer. De kerntemperatuur moet 90 graden zijn, dan is het brood gaar.)

En nu genieten,

Liefs,
Willeke

Reacties

Anoniem zei…
Hej WIlleke ,
kan het ook met alleen speltmeel?
groeten Hanneke