Appeltaart met havermout en marsepein

Morgen is manlief jarig en helaas zit ik hier een beetje ziekig op de bank. Gelukkig heb ik een zoon die graag taart bakt en op dit moment is hij met dit lekkere appeltaartje bezig.

Deze appeltaart is echt superlekker en ook nog eens heel makkelijk om te maken. In plaats van een deeg kneden kun je met dit recept de ingrediënten gewoon door elkaar roeren en verdelen over de bakvorm. Als extra ingrediënt gaat er nog zelfgemaakte amandelspijs op de bodem gedaan, wat en heerlijk extraatje geeft. Dit is niet echt nodig, zonder is het ook heerlijk. Ook lekker om de appels nog wat te mengen met een notenmix en de rozijnen te vervangen voor cranberries

Deze hoeveelheid is geschikt voor een vlaaivorm van 20 cm. 




Wat heb je nodig:

Voor de bodem:
125 gram speltbloem
100 gram palmsuiker
60 gram havermout
100 gram roomboter


Voor de vulling:
2 eetlepels kaneel
300 gram appel
1 a 2 handjes rozijnen
2 eetlepels palmsuiker
50gram notenmix (evt)

Voor de marsepein:
75 gram amandelmeel
2 eetlepels honing

Aan de slag:
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht.
  2. Meng de amandelmeel met de honing en laat afgedekt even rusten.
  3. Meng de suiker met het meel en de havermout in een beslagkom.
  4. Smelt de roomboter en roer door de droge ingrediënten.
  5. Laat even afkoelen, vet de vlaaivorm in en verdeel de massa over de vlaaivorm.
  6. Schil  ondertussen de appel en maak er kleine blokjes van en meng met de notenmix, de suiker en de kaneel.
  7. Appel notenmengsel met kaneel en twee eetlepels palmsuiker en een klontje boter karameliseren in een koekenpan tot het draden trekt.
  8. Verkruimel de marsepein over de bodem van de taart en verdeel het appelnotenmengsel erover.
  9. Bak de taart in 40 minuten goudbruin en gaar.

Liefs,
Willeke

P.s... Dit is al een oud recept die ik van een nieuwe foto voorzien heb en een klein beetje aangepast.

Reacties

Anoniem zei…
Oh Willeke, die lijkt geweldig! En ziet er ook supergoed uit. Ga ik ook eens maken!

Leuke blog trouwens.
Liefs, Hanne
ida zei…
Het smaakte heerlijk! Een vraagje: Ik zie dat je palmsuiker gebruikt. Weet niet voor welke reden je dit doet, maar voor het geval je het doet voor een lower GI of diabetes zie volgende: The American Diabetes Association has correctly observed that claims to glycemic index (GI) are unknown and untested for coconut sugar, and advises: "It is okay for people with diabetes to use coconut palm sugar as a sweetener, but they should not treat it any differently than regular sugar. It provides just as many calories and carbohydrates as regular sugar: about 15 calories and 4 grams of carbohydrate per teaspoon." So until there is further research to back up claims that coconut sugar is different from any other sugar in its effects in raising blood sugar, one would be wise and safe to treat it the same as other sugars. http://www.tropicaltraditions.com/coconut_palm_sugar.htm
Dank je voor je blog, ik volg het met veel plezier!
* Marinda * zei…
Ik wil mijn suikerinname drastisch gaan minderen (doe ook mee aan de 30 dagen voel je fit challenge). Maar wil af en toe wel wat lekkers bij de koffie of een feestje.
Dus ik ga je taart zeker eens proberen (heb m meteen ff gepind).

liefs,
Succes Mar, het zal je zeker lukken en je zult merken dat je je daarna veel beter voelt. Hoop dat dit taartje je zal smaken...

Groeten Willeke