De betutteling in Nederland

Nederlanders bepalen graag wat goed of niet goed is voor een ander.

We zien dat de laatste jaren steeds meer terug in dingen die opeens verboden worden en tradities die opeens aan de kant worden geschoven.

Nu ook weer met het nationaal schoolontbijt.
Opeens wordt er besloten dat er geen hagelslag meer bij het ontbijt mag, want tsja... in hagelslag zit suiker. Maar boterhamworst met E-nummers, dat is geen probleem. Of brood, boordevol met koolhydraten. En wat dacht je van de margarine uit het kuipje, daar zit transvet in. Heel slecht voor hart en bloedvaten.


Waarom wordt alleen de hagelslag geschrapt?
Ik kan me goed voorstellen dat moeders boos zijn, of dat een bakker in Barneveld de hagelslag gratis uitdeelt bij het brood. We willen niet dat anderen vertellen wat we wel en wat we niet mogen. Dat bepalen we toch zeker zelf wel!

Het is net als met opvoeden. Als je je kind iets verbied, dan wil je kind dat juist wel.
Veel beter is je kind uit te leggen waarom je iets niet wilt, zodat je kind uiteindelijk zelf een keus kan maken.

Zo is het met grote mensen ook. Geef eerlijke voorlichting. Leg uit wat goed en slecht voor je is.
Maar laat mensen zelf de keus maken.


Terug naar het schoolontbijt.
Waarom geen ontbijt met brood, fruit, havermout, yoghurt, appelstroop, hagelslag, roomboter, margarine zodat ieder kind zelf kan kiezen wat het gewend is te eten. Ik snap ook wel, dan wordt het ontbijt veel te duur. Maar ga dan ook niet zomaar willekeurig een product schrappen, want daar bereik je alleen maar het tegendeel mee.

Reacties