Azijn in plaats van glansspoelmiddel
Tot voor kort gebruikte ik altijd glansspoelmiddel in onze vaatwasser. Glansspoelmiddel bevat het ingrediënt 2-bromo-2-nitropane-1,3-diol. Op de fles staat als waarschuwing dat je in het geval van inslikken onmiddellijk een arts moet raadplegen. Deze stof kan voor huidirritatie zorgen en bij verhitting ontleed het zodat er giftige stoffen kunnen vrijkomen. (een vaatwasser is over het algemeen erg heet, dus geloof mij, die giftige dampen komen zeker vrij.) en het is ook nog eens zeer giftig voor waterorganismen. Al met al niet een heel fijn stofje dus.
Toen ik dan ook las dat je er net zo goed azijn voor kon gebruiken, was het niet heel moeilijk om gelijk over te stappen.
Ik hoop van wel. Je doet er je gezondheid, het milieu en je portemonnee een groot plezier mee.
Liefs Willeke
Volg mij ook op www.facebook.nl/mammatjevanalles
Toen ik dan ook las dat je er net zo goed azijn voor kon gebruiken, was het niet heel moeilijk om gelijk over te stappen.
- Azijn is namelijk gewoon eetbaar, ik hoef me dus geen zorgen te maken dat deze stof evt. achterblijft op mijn vaat, en dat ik het op die manier binnen krijg.
- Azijn is ook nog eens super goedkoop. Een fles azijn kost mij 0,37 cent per liter, terwijl een fles glansspoelmiddel mij 1,59 per 500 ml kost, dus omgerekend 3.18 per liter.
- Het ontkalkt gelijk de vaatwasser
- Glaswerk komt er mooi glanzend uit
- Er blijft geen blauwige waas achter op de vaat, zoals bv Glassex ook doet op ramen.
- Nooit meer een stinkende vaatwasser, want de azijn neutraliseert alle geurtjes.
- Azijn is bacteriedodend.
Ik hoop van wel. Je doet er je gezondheid, het milieu en je portemonnee een groot plezier mee.
Liefs Willeke
Volg mij ook op www.facebook.nl/mammatjevanalles
Reacties
Het is ook nog eens goed voor het behoud van de kleuren. Ik gebruik zelf azijn met een geurtje (lavendel).
Durf nog niet zo goed.....
hoe bedoel je precies eerst het 1 en dan het ander?
Begrijp ik het goed als je hier mee wilt zeggen dat je in een zelfmaak recept dus bij je vaatwasmiddel eerst alleen de basen als ingredienten gebruikt en als glansspoelmiddel de zuren???
Veel schoonmaakmiddeltjes op internet voegen baksoda en azijn bij elkaar en dat zou dan een goed schoonmaakmiddel zijn, daar ben ik het niet mee eens, want je heft de zure en basische werking van beide schoonmaakmiddelen op.
Tenzij dat je wilt dat iets bruist, zoals bijvoorbeeld bij een bruisbal of een scheikundig proefje, zou ik citroenzuur en baksoda niet met elkaar mengen.
Liefs,
Willeke
Loes
Ben bang dat het zuur vreet aan de rubbers en lekkages gaat veroorzaken
Verder bedankt voor alle tips. Ik wist niet dat glansspoelmiddelszo giftig was. Ik ben namelijk natuurazijn gaan gebruiken omdat het schuim van een vers pilsje meteen kapot slaat als je glansspoelmiddel gebruikt.