Rondkomen van 70 euro per week (deel 2)

Nav mijn vorige blog kwamen er nogal wat vragen en opmerkingen los. In deze blog wil ik wat van onze persoonlijke keuzes delen. Natuurlijk hoeft niet iedereen het ermee eens te zijn, en ik kan me ook voorstellen dat wanneer je andere keuzes maakt, dat je boodschappen dan ook duurder zijn. Maar he, dat maakt toch niets uit! Iedereen doet het op zijn eigen manier en ik hoop op mijn manier mensen te kunnen helpen. Dus gebruik wat je kunt gebruiken, en wat jij anders wilt, doe je anders.

Lang geleden, kon ik niet met geld omgaan. Nee, echt! Alles wat ik binnenkreeg werd ook uitgegeven en het gebeurde niet zelden dat ik aan het eind van mijn geld nog een stukje maand over had. Omdat dat natuurlijk niet echt werkt, hebben we een budget gemaakt. Van het geld dat ik per week op mijn huishoudbankrekening gestort krijg, moet ik alles kopen. Kleding, eten, cadeautjes e.d. Per week is dat een bedrag van 165 euro. 



En toen dat budget. Eerlijk gezegd was ik er niet zo blij mee, want ja, ik kon niet meer alles kopen wat ik hebben wilde, en geloof me, ik was behoorlijk materialistisch. Ik kocht graag schoenen en kleding voor mezelf. Zag ik speelgoed voor de kinderen, dan kocht ik het. Ik hield van shoppen. Maar de laatste jaren besefte ik mij steeds meer hoe goed wij het hier hebben. Wat voor ons allemaal heel normaal is, is voor veel mensen in de wereld helemaal niet normaal. Ik besefte dat ik zoveel heb, dat ik er best nog wel wat van kon missen. En langzamerhand kwamen er binnen mijn weekbudget, nieuwe budgetten. Een budget voor eten, een budget voor kleding, maar ook een budget om weg te geven, aan anderen die het minder hebben dan wij. En zo kwam ik op het bedrag van max. 70 euro per week voor eten.

Natuurlijk weet ik dat biologisch eten beter is. En natuurlijk weet ik dat er een eerlijke prijs betaald moet worden voor vlees, zuivel en eieren, En ook voor groente. En daarom ben ik ook nog steeds bezig, om dat voor elkaar te krijgen, ook met die 70 euro per week. Zo koop ik nu een groot deel van mijn groente al vers bij de boer vandaan, zodat de boer er een eerlijke prijs voor krijgt. Daarom haal ik mijn melk al vers bij de boer, en hoop ik daar binnenkort ook mijn eigen yoghurt van te kunnen maken, zodat ook deze boer er een eerlijke prijs voor krijgt. Ook onze eieren komen bij particulieren vandaan, zodat ik zeker weet dat de kippen een goed leven hebben. En jah, het vlees, wie weet vind ik daar binnenkort ook een eerlijk adresje voor. Tot die tijd koop ik het gewoon nog maar even bij de AH.

En o ja, ik krijg ook best veel, of koop tweedehands. Zo bestaat mijn kledingkast voor 75 % uit gekregen kleding, of tweedehands gekochte kleding. En ook dochterlief heeft veel gekregen kleding. Maar aan de andere kant geef ik zelf ook weer veel weg. Op die manier kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat er minder gekocht hoeft te worden. 

Zo, genoeg gekletst. Zal straks gelijk het eerste recept online zetten.

Succes allemaal!

Liefs, Willeke
(volg mij ook op www.facebook.nl/mammatjevanalles)


PS ik koop niet alleen maar fruit bij de fruitman aan de deur, maar ook bij de Lidl en de AH. Net wat er in de aanbieding is, en meestal bananen, druiven en aardbeien.

PPS ik weet dat je per dag min 200 gram groente en 200 gram fruit nodig hebt. Maar als dat dan betekend dat de helft weggegooid gaat worden, dan maak ik liever wat minder klaar.






Reacties

Heel herkenbaar ! Ik probeer ook een vast budget te houden en genoegen te nemen met het nodige. Tegelijk is het nog steeds heel goed mogelijk om als gezin te genieten van al het goede dat we nog steeds hebben. Want wat hebben wij allemaal toch veel !
We hebben hier echt veel te veel
Mooi dat het jullie ook lukt om rond te komen met ern budget
Liefs Willeke
I am very thankful to this blog content it is very helpful..Thanks