Tartelettes met yoghurtbavarois en sinaasappelcurd
Onze jongste zoon houd, net als zijn moeder, veel van bakken. Deze koeken heeft hij helemaal zelf (met een heel klein beetje hulp) gebakken. Hij heeft ook een sterke eigen mening, dus hij wist heel precies wat het worden moest. Bij de IKEA had hij een keer een cheesecake met citroen gegeten en dat vond hij zo lekker, dat hij dat wilde maken.
Helaas hadden we geen citroen in huis. Gelukkig ging hij ook accoord met sinaasappel. Verder hadden we ook geen cream cheese, dus dat werd vervangen voor yoghurt. Met de 5 gelatineblaadjes die we nog hadden, konden we het net redden. Het werden dus dit keer tartelettes gevuld met yoghurtbavarois en sinaasappelcurd en gedecodeerd met blauwe bessen.
Ingredienten:
(voor 6 tartelettes)
De koekbodem:
Hoe maak je het:
De tartelettevormpjes:
Liefs,
Willeke
Helaas hadden we geen citroen in huis. Gelukkig ging hij ook accoord met sinaasappel. Verder hadden we ook geen cream cheese, dus dat werd vervangen voor yoghurt. Met de 5 gelatineblaadjes die we nog hadden, konden we het net redden. Het werden dus dit keer tartelettes gevuld met yoghurtbavarois en sinaasappelcurd en gedecodeerd met blauwe bessen.
Ingredienten:
(voor 6 tartelettes)
De koekbodem:
- 200 gram (spelt)bloem
- 120 gram roomboter
- 65 gram (kokosbloesem)suiker
- 1 eidooier
- snufje zout
- 5 blaadjes gelatine
- 200 gram yoghurt
- 60 gram rijststroop
- 100 gram slagroom
- 50 ml versgeperst sinaasappelsap
- 75 ml rijststroop
- 50 gram roomboter
- 2 eidooiers
- 8 gram bloem
- Blauwe bessen
Hoe maak je het:
De tartelettevormpjes:
- Snijd de boter in blokjes, en kneed goed door met de suiker, bloem, eidooier en zout tot een mooie egale deegbal.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke balletjes, (ongeveer 65 gram per balletje) en bekleed hier de tartelettevormpjes mee.
- Zet voor een half uur in de koelkast, en bak daarna voor 15 tot 18 minuten in een heteluchtoven op 175 graden.
- Officieel moet je dit met een blindbakvulling bakken. Ik heb dat niet gedaan, dus toen ze uit de oven kwamen waren ze een beetje bol gerezen. Duw de randen en de bodem weer in als de koek nog warm is.
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Weeg de yoghurt af en roer hier de rijststroop doorheen.
- Klop de slagroom stijf en spatel dit door de yoghurt
- los de gelatine op in een pannetje met 2 eetlepels warm water en roer dit door het yoghurt slagroom mengsel. (let op, dit mag niet te heet zijn
- Laat dit een heel klein beetje opstijven en schep het daarna in de afgekoelde tartelettevormpjes.
- Laat opstijven in de koelkast
- Doe de sinaasappelsap, boter en rijststroop in een pannetje en verwarm tot de boter is gesmolten en alles goed is gemengd.
- Meng ondertussen in een bekertje de eidooier, en de bloem en roer goed door.
- Neem een sauslepeltje uit de pan van het sinaasappelmengsel en meng dit met het eidooier mengsel. Roer goed door.
- Schenk daarna het eidooiermengsel voorzichtig bij het sinaasappelsapmengsel en roer goed door.
- Laat het even doorkoken tot het is ingedikt.
- Bewaar in een goed afsluitbare pot in de koelkast
- Smeer de tartelettes af met de sinaasappelcurd en en decoreer met de blauwe bessen
Liefs,
Willeke
Reacties
Gr. Tolkje