HotDOGs (traktatie)


Nu het nieuwe schooljaar weer is begonnen, komt ook de tijd weer dat we moeten gaan nadenken over traktaties. Nu valt dat bij ons nog mee, omdat drie van de vier bij ons pas in de laatste helft van het schooljaar jarig zijn, maar over 3 weken moet ik er toch weer aan geloven, en weer met iets origineels voor de dag komen. 

Hoewel... hoe ouder ze worden, hoe minder behoefte ze hebben aan iets speciaals, maar dan moet het toch enigszins verantwoord zijn. Helemaal gezond hoeft natuurlijk niet, maar eerlijk gezegd heb ik niets met het trakteren van hele rollen snoep of zo iets dergelijks.

Iets meer dan een jaar terug maakte ik deze traktatie voor zoonlief. Superleuk toch! En weet je, het ziet er moeilijker uit dan het werkelijk is. En ook het werk dat je eraan hebt valt nog best mee.

Benieuwd hoe je het maakt? Lees dan snel verder.
 

Wat heb je nodig:
(voor 12 kleine broodjes)

  • 500 gram speltbloem 
  • 4 gram zout 
  • 7 gram gist
  • 250 ml lauwwarm water 
  • 30 gram roomboter 
  • 1 theelepel ongeraffineerde suiker
  • 12 rozijnen
  • 12 knakworstjes
  • 24 suikerpareltjes.

Hoe maak je het:

Doe de speltbloem, het zout en de suiker in de kom van je keukenmachine en roer door elkaar. Voeg de gist toe, en daarna het water en de roomboter. Kneed het deeg met je keukenmachine (of met de hand, maar dat is wel flink kneden.) Laat het deeg ongeveer een kwartiertje afgedekt staan. Kneed het deeg daarna nog even door. Is het te plakkerig, voeg dan nog wat bloem toe.
 
Vorm nu van het deeg 12 broodjes van 65 gram van. Maak er mooie ronde balletjes van en knip 2 keer in aan de zijkant, zodat de oren gevormd worden. Leg dit met tussenruimte op de bakplaat en laat daarna de broodjes in de oven een half uur rijzen. Ik laat ze altijd rijzen in een vochtige oven, dus schenk wat kokend water in een bakblik eronder.

Na een half uur zet je de oven aan op 190 graden (hetelucht.) Laat de broodjes er gewoon in staan en bak ze in 15 a 20 minuten gaar. Ik heb een snel opwarmknop op de oven, daardoor is de oven redelijk snel op temperatuur, en dus met 15 minuten al gaar. Heb je deze knop niet, dan duurt het waarschijnlijk iets langer.

Laat de broodjes afkoelen.  Plak een rozijn op de plek van de neus vast met een beetje honing. Druk de suikerpareltjes op de plek van de ogen. Snijd het broodje in op de plek van de bek. Doe er een blaadje sla met knakworstje tussen en klaar is je leuke traktatie.

Liefs,
Willeke

Ben benieuwd naar jullie hotDOGs. Ga je ze ook maken en heb je een foto? Ik vind het heel leuk als je dit deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #mammatjevanalles


Reacties