Notentaartje met gekarameliseerde pecannoten.

Leuk hoor die foodblogswap, maar wellicht voor mij toch net even te druk in deze periode. Gelukkig vond Lianne van De Zoetekauw, de blog die ik kreeg toegewezen, het niet erg dat ik de blogswap van november een paar dagen later zou plaatsen.


En dan te bedenken dat ik deze keer extra vroeg begonnen was met bakken, en dacht, nu ga ik het niet op het laatste moment aan laten komen, maar helaas bepaalde het lot anders, allemaal zieke kinderen hier thuis, en daarna gewoon doorrollen in het maken van surprise's omdat we gisteren pakjesavond hadden met de familie. En zo kon het gebeuren dat deze blog dus toch een paar dagen later geplaatst wordt.

Zoetekauw als ik ben, vond ik het natuurlijk helemaal niet erg om een recept te mogen zoeken van de blog van Lianne. Haar blog staat vol met zoete baksels, dus keus genoeg. Mijn oog viel al snel op een walnotentaartje die ze gemaakt heeft. Een paar jaar terug op een familiedag at ik eens zo'n soort taartje en het stond nog altijd in de planning om dat eens te maken. Dat werd nu dus.


Zoals gewoonlijk bij een blogswap, verander je het recept enigszins naar eigen inzicht. Zo nu ook, dus in plaats van walnoten pakte ik pecannoten. Heerlijk vind ik die. En de abrikozenjam, die verplaatste ik. Ik deed een laagje onder de noten, in plaats van erbovenop. En de pecannoten, die haalde ik voor het bakken even door de ahornsiroop, zodat ze erna, heerlijk knapperig gekarameliseerd weer uit de oven kwamen.

Omdat ik de pecannoten al gezoet heb, en er een iets dikker laagje jam op gedaan heb, heb ik er bewust voor gekozen om in de koek iets minder suiker te verwerken. Want ik mag dan wel een zoetekauw zijn, te zoet hoeft dan weer niet.


Wat heb je nodig:
(voor een lage vlaaivorm van 20 cm)

150 gram speltbloem
50 gram (palm)suiker
100 gram roomboter
snufje zout

3 eetlepels abrikozenjam

150 gram pecannoten
50 ml ahornsiroop

Hoe maak je het:
Meng de bloem, suiker en zout en kneed te roomboter er doorheen tot je een mooie deegbal hebt. Rol uit en bekleed de ingevette bakvorm hiermee.

Besmeer de deegbodem met de abrikozenjam

Meng de pecannoten met de ahornsiroop en bak ze in een koekepan met dikke bodem heel even aan tot de ahornsiroop gaat koken. Verdeel de pecannoten over de deegbodem.

Bak het taartje ongeveer 45 minuten op 175 graden hetelucht. Let daarbij goed op dat de pecannoten niet verbranden.

En nu heerlijk genieten!

Liefs,
Willeke

Bron:
http://www.de-zoetekauw.nl/2017/01/walnotenkoek/Reacties

Een reactie posten