Persian love cake
Het verhaal gaat dat een jonge Perzische vrouw verliefd was op een
Perzische prins. Om zijn liefde te winnen maakte ze deze taart voor hem.
Het werd geen gewone taart, nee de taart moest al zijn verwachtingen
overtreffen, dus de meest verfijnde ingrediënten werden toegevoegd.
Safraan, kardemom, rozenwater en pistache. De subtiele combinatie van
specerijen, noten en rozen baande de weg naar zijn hart.
Het verhaal achter deze taart en het wondermooie uiterlijk deed mij besluiten om deze taart voor onze trouwdag van 14 februari te maken. Niet om zijn hart te winnen, maar omdat het nooit verkeerd is om je liefde te tonen.
Helaas was door ziekte thuis het taartje wel gemaakt op 14 februari, maar vervolgens de vriezer in gegaan om vandaag te kunnen eten. We hebben ervan genoten.
Wat heb je nodig:
(voor een taartje van 20 cm)
15 ml melk (licht verwarmd)
3 draadjes safraan
3 eieren
100 gram (ongeraffineerde) suiker
100 gram yoghurt
75 gram speltbloem
75 gram amandelmeel
5 gram baksoda
zaadjes van 3 kardemonpeulen fijn gevijzeld.
1 theelepel rozenwater
25 gram fijngehakte pistachenoten
rasp van 1 sinaasappel
voor de decoratie:
wat pistachenoten
wat granaatappelpitjes
1 roos
inuline (of poedersuiker)
Hoe maak je het:
Verwarm de melk heel licht en doe de safraandraadjes erin.
Klop de eieren met de suiker dik en luchtig (10 minuten). Meng ondertussen de amandelmeel met de speltbloem, baksoda, kardemom, pistachenoten en de sinaasappelrasp. Spatel de yoghurt door de luchtig geklopte eieren. Spatel nu het amandelmeelmengsel er voorzichtig doorheen. En als laatst de theelepel rozewater en safraanmelk. Vet een springvorm van 20 cm in en vul met het beslag. Bak de taart in een voorverwarmde oven in 40 tot 50 minuten gaar. (kerntemperatuur 90 a 95 graden)
Laat de taart volledig afkoelen en decoreer met de pistachenoten, granaatappelpitjes, de inuline en de roos.
Geniet van deze pure liefde gevangen in een taartje.
Liefs,
Willeke
Het verhaal achter deze taart en het wondermooie uiterlijk deed mij besluiten om deze taart voor onze trouwdag van 14 februari te maken. Niet om zijn hart te winnen, maar omdat het nooit verkeerd is om je liefde te tonen.
Helaas was door ziekte thuis het taartje wel gemaakt op 14 februari, maar vervolgens de vriezer in gegaan om vandaag te kunnen eten. We hebben ervan genoten.
Wat heb je nodig:
(voor een taartje van 20 cm)
15 ml melk (licht verwarmd)
3 draadjes safraan
3 eieren
100 gram (ongeraffineerde) suiker
100 gram yoghurt
75 gram speltbloem
75 gram amandelmeel
5 gram baksoda
zaadjes van 3 kardemonpeulen fijn gevijzeld.
1 theelepel rozenwater
25 gram fijngehakte pistachenoten
rasp van 1 sinaasappel
voor de decoratie:
wat pistachenoten
wat granaatappelpitjes
1 roos
inuline (of poedersuiker)
Hoe maak je het:
Verwarm de melk heel licht en doe de safraandraadjes erin.
Klop de eieren met de suiker dik en luchtig (10 minuten). Meng ondertussen de amandelmeel met de speltbloem, baksoda, kardemom, pistachenoten en de sinaasappelrasp. Spatel de yoghurt door de luchtig geklopte eieren. Spatel nu het amandelmeelmengsel er voorzichtig doorheen. En als laatst de theelepel rozewater en safraanmelk. Vet een springvorm van 20 cm in en vul met het beslag. Bak de taart in een voorverwarmde oven in 40 tot 50 minuten gaar. (kerntemperatuur 90 a 95 graden)
Laat de taart volledig afkoelen en decoreer met de pistachenoten, granaatappelpitjes, de inuline en de roos.
Geniet van deze pure liefde gevangen in een taartje.
Liefs,
Willeke
Reacties
Liefs,
Willeke