Bossche bollen

Deze Bossche bol maak ik vrij regelmatig, gewoon omdat het een makkelijk gebakje is, en het effect groots. Een echte Bossche bol, zo heb ik mij ingelezen, bestaat uit een lekkere groote soes, gevuld met een lekkere slagroomcreme en een knapperige chocoladelaag. Die wordt gemaakt van een mierzoete suikerglazuur met chocola. Niet gezond, maar wel lekker voor af en toe.


Wat heb je nodig:
 (voor 9 a 10 stuks)

voor de soezen:
100 ml water
75 ml melk
85 gram roomboter
110 gram speltbloem
snufje zout
3 middelgrote eieren

Voor de creme:
400 ml slagroom
250  gram mascarpone
50 gram suiker

voor de chocoladeglazuur:
80 ml water
200 gram suiker
25 gram honing
125 gram pure chocola

Hoe maak je het:

De soezen:
Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.

Doe de melk, het water, de zout en de roomboter in een pannetje zet op zacht vuur en laat de roomboter smelten. Breng het mengsel aan de kook en roer dan in een keer de bloem erdoorheen.
Laat op zacht vuur de deegbal goed garen. Als je dit niet lang genoeg doet (zo'n 5 minuten) dan kan de deegbal straks de eieren niet opnemen. Laat even afkoelen en roer dan een voor 1 het ei erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig opgenomen is.

Doe het beslag in een spuitzak en spuit er hoopjes van ongeveer 4 a 5 cm groot van. Houd voldoende afstand tussen de soezen. Bak in de oven in 25 minuten goudbruin en laat daarna goed afkoelen.

De creme:
Klop de mascarpone los met de suiker. Klop de slagroom lobbig. Spatel de slagroom bij de mascarpone en mix met de mixer het geheel tot een lekker stevige creme. Doe de creme in een spuitzak met spuitmondje met gat van ongeveer 0,5 cm.  Maak een klein gaatje onderin de soes en vul de soes met de creme.

De chocoladeglazuur:
Verwarm 80 gram water samen met de suiker en de honing tot 110 graden. Snijd ondertussen de pure chocola in kleine stukjes en doe bij het suikermengsel. (pan niet meer op het vuur.) Laat de chocola smelten en roer het goed door. Laat even afkoelen en doop dan een voor een de soezen in de chocola.

En nu genieten van je heerlijke zelfgemaakte bossche bol!

Liefs,
Willeke









Reacties