flódni (jewish cake)

Dit prachtige joodse taartje zag ik, en overwon mijn hart. Voor de foodblogswap van maart was ik op zoek naar een lekker recept op de blog van Johanneke. Haar blog is een ode aan de thuismaaltijd, want hoewel je in een restaurant lekker kunt eten, de meeste maaltijden eet je toch echt thuis. Vandaar haar blog, bijna net zo lekker als thuis.

Ik was dus op zoek naar een lekker recept en zag dit recept. Deze prachtige laagjestaart, gevuld met maanzaad, walnoten, appel en pruimenjam werd traditioneel gegeten bij de grote feesten. En dat leek mij eigenlijk wel wat voor dit paasweekend.

Want zoals wij op deze dag de opstanding vieren van Jezus, zo vieren de joden op deze dag het eerstelingenfeest, het feest dat de eerste gerst geoogst werd en aan God werd gegeven. Maar ook de dag dat de Israelieten, lang geleden vanuit de schelfzee, hun voeten op het droge zetten.
Zoals het volk van israel op diezelfde dag, eeuwen geleden uit de schelfzee opgestaan zijn om aan een nieuw leven te beginnen, zo mogen wij ook deze dag, door de opstanding van Jezus aan een nieuw leven beginnen. Zoals de eerste gerstenoogst in de tempel aan God wordt gegeven op deze dag en daarmee het vertrouwen dat God zal zorgen voor de rest van de oogst, zo ging Jezus als eersteling naar de Hemel, om daar plaats te bereiden voor de rest van 'de oogst' (allen die in hem geloven)

Ik vind dit allemaal zo mooi samenvallen op deze dag, dat is zeker een grote feestdag, dus tijd voor een mooie taart om dit mooie, wat God ons heeft gegeven te vieren.



Wat heb je nodig:
(voor een taartvormpje van 15 x 15 cm)

Voor het deeg:
300 gram speltbloem
35 gram honing
125 gram roomboter
2 eidooiers
30 gram crème fraîche
70 ml witte wijn
beetje zout

Voor de maanzaadvulling:
175 gram maanzaad
70 gram palmsuiker
15 gram honing
4 dadels
1 eetlepel paneermeel
90 ml water
sinaasappelrasp

Voor de walnootvulling:
125 gram walnoten
4 dadels
30 gram honing
2 eetlepels paneermeel
80 ml appelsap
1 eetlepel abrikozenlikeur (optioneel)
20 gram amandelmeel

Voor de appelvulling:
200 gram appel
30 gram dadels geweekt
2 eetlepels paneermeel
kaneel

Voor de pruimenjamlaag:
pruimenjam.

Extra:
1 eidooier.

Hoe maak je het:

Het deeg:
Meng de bloem, honing, zout, boter, eidooiers, crème fraîche en wijn tot een soepel deeg. Bewaar in de koelkast.

De maanzaadvulling:
Maal de maanzaad fijn. (ik deed dit in het molentje van mijn staafmixer en dat ging goed)
Kook het water met de honing, suiker, dadels in kleine stukjes gesneden en de sinaasappelrasp tot 105 graden celcius. Meng in een andere kom de maanzaad met de paneermeel en roer hier het vocht goed doorheen. Laat afkoelen.

De walnootvulling:
Maal de walnoten fijn en meng met de paneermeel en de amandelmeel.
Kook de appelsap samen met de honing en de dadels in kleine stukjes tot 105 graden.
Roer door het walnotenmengsel en laat afkoelen.

De appelvulling:
Laat de dadels even weken in kokend water. Schil de appels (ik had er 2) verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes, meng de paneermeel en de kaneel erdoorheen.
Pureer de dadels, en roer dit door de appelstukjes heen.

Nu gaat het opbouwen beginnen. Om de baktijd wat te verkorten heb ik de middelste 3 deeglagen alvast voorgebakken. Verdeel je deeg in 5 gelijke stukken en rol 3 van die stukken uit, tot deeglapjes van 18 x 18 cm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, prik er gaatjes in met een vork en bak op 180 graden hetelucht in 10 minuten voor.

Besmeer je taartvorm helemaal met roomboter en leg op de bodem een stukje bakpapier. Rol een van de 5 deegstukjes dun uit en bekleed hiermee de bodem. Overtollige snijd je weg. Leg hierop de maanzaadvulling en druk goed aan.
Leg hierop een van de voorgebakken laagjes deeg en daar bovenop de walnotenvulling. Weer goed aandrukken.
Nu de 2e voorgebakken laag en daarop de appelvulling en dan de laatste voorgebakken laag. Die besmeren we met jam.
Nu de laatste ongebakken laag daaroverheen. Deze besmeren we met eidooier en kun je eventueel een mooi patroon in zetten met een vork.

Bak het taartje voor 60 minuten in de oven op 180 graden. Halverwege de baktijd draai je de oven terug naar 150 graden en dek je eventueel het taartje af met aluminiumfolie om aanbranden te voorkomen.

Voordat je het taartje gaat aansnijden moet je hem goed af laten koelen, Daardoor is het taartje beter te snijden en blijven de lagen mooi.

Enjoy!

Liefs,
Willeke.






Reacties