Matzes

Vandaag vierden we het Avondmaal bij ons in de kerk. We herdenken dan de laatste maaltijd die Jezus hield met zijn dicipelen. (leerlingen)
Het was voor de joden verplicht om voorafgaand aan deze pesachmaaltijd het huis te reinigen. Al het gezuurde of gegiste brood moest verwijderd worden. Dit stond symbool voor het verwijderen van alle verkeerde dingen in hun leven. Helaas zijn wij veel van deze symbolen in de jaren die volgden verloren. Want daardoor zijn we mooie lessen die erin lagen ook kwijt geraakt. Zoals de joden hun hele huis moesten reinigen van gist en zuurdesem, zo moeten wij ook alles wat verkeerd is uit je hart en leven wegdoen. Doe het kwaad weg en maak een nieuw begin met Jezus en eet het avondmaal met hem.
Als je na het lezen van dit stuk denkt, ja maar, dat kan ik toch helemaal niet zelf. Lees dan nog even door. God heeft de joden niet voor niets deze symbolen meegegeven. Hij wil dat we de zonde uit ons leven wegdoen. En hij weet dat we het niet kunnen uit onszelf. En juist daarom stuurde hij Jezus. Hij heeft alles voor ons gedaan. Door hem is de weg naar de Vader vrij.

Om de kinderen deze mooie les mee te geven bakte ik vanmorgen matzes. Ik bakte ze met het kniepertjesijzer, lekker makkelijk. Het is een recept voor een paar matzes, want je moet ze nadat je het deeg gemaakt hebt snel bakken. Deeg gaat van nature fermenteren, waardoor je automatisch toch een soort zuurdesem krijgt als je het te lang laat liggen. Daarom moet je ervoor zorgen dat het binnen een kwartier gebakken is.




Wat heb je nodig:
(voor ongeveer 6 matzes)

100 gram (speltmeel)
50 gram water

Meng het meel en water tot een soepel deeg. Verdeel het in zes balletjes en rol heel dun uit. Je kunt het nog wat dunner maken door de randen uit te rekken. Prik er gaatjes in met een vork en bak op het kniepertjesijzer een voor 1 mooi goudbruin. Of bak ze op een bakplaat in de oven op 220 graden hetelucht in 10 minuten gaar.

Enjoy!

Liefs,
Willeke

Reacties