Jewish honey cake

Deze Joodse honingcake lijkt eigenlijk erg veel op een biscuit wat ik altijd maak als basis voor een slagroomtaart. Het verschil zit hem in de boter die je erbij doet, waardoor het net een rijker biscuit word en de honing geeft er samen met het rozenwater een heerlijke smaak aan. Heerlijk met een lekkere toef slagroom en wat vers fruit, maar ook zonder, niet te versmaden lekker!


Wat heb je nodig:
(voor een grote ovenschaal van 20x30 cm)

7 eieren
125 gram honing
50 gram (ongeraffineerde) suiker
2 theelepels rozenwater
30 gram gesmolten en afgekoelde roomboter
210 gram (spelt)bloem

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.

Vet je bakvorm in en bestuif met bloem. Tik de overtollige bloem eruit. 

Splits de eieren en klop de eidooiers samen met de gesmolten en afgekoelde roomboter, de honing en het rozenwater schuimig.

Klop de eiwitten samen met de suiker tot stijve witte pieken.

Spatel in delen de eiwit door het eidooiermengsel. Doe dit zo voorzichtig mogelijk om zoveel mogelijk lucht in het mengsel te behouden.

Zeef de bloem boven het eimengsel en spatel ook dit er voorzichtig doorheen.

Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar. De cake is gaar als de randen loslaten van de bakvorm. Is dat met 40 minuten nog niet het geval, laat hem dan nog 5 minuten langer in de oven staan.

Laat de cake afkoelen in de bakvorm.


Geniet van deze heerlijke cake.
Liefs,
Willeke

Bron:
Gemaakt naar een iets aangepast recept van Janna Gur uit het kookboek: De joodse keuken van Minsk tot Marrakesh.

Reacties