monchou meringuetaart

Ik zag de monchoutaart van Dienty op Instagram en hoorde hoe het gemaakt was en wist eigenlijk gelijk: "Dit wil ik ook eens proberen." Vaak duurt het dan nog heel lang voor ik het ook daadwerkelijk ga maken, maar dat was met dit recept niet het geval. De eerstvolgende zaterdag ging ik gelijk aan de bak met als resultaat, dit heerlijke frisse taartje. Hij was zo lekker, dat het ook gelijk weer een inspiratiebron was voor de monchou meringue slof die ik voor de foodblogswap van juni maakte.


Wat heb je nodig:
(voor een springvorm van 18 a 20 cm)

voor de bodem:
200 gram speltbiscuitjes (molenaartje)
4 eetlepels palmsuiker
3 eetlepels ahornsiroop
10 gram kaneel
100 gram roomboter

(of neem gewoon 220 gram bastognekoeken met 100 gram roomboter)

voor de monchoulaag:
400 gram monchou (smeerbaar)
120 gram eiwit
1 eetlepel (ongeraffineerde) suiker
75 gram ahornsiroop
30 ml water
3 blaadjes gelatine

Voor de lemoncurd:
1 citroen(geraspt en uitgeperst)
50 gram ahornsiroop
125 ml water
1 eidooier
30 gram roomboter
10 gram maizena

Hoe maak je het:
Maal de koekjes fijn (met de overige ingredienten) en smelt de roomboter in een pannetje. Meng goed door elkaar en bedek hier de bodem van de springvorm of bakring mee. Zet in de koelkast.

Week de gelatineblaadjes in koud water. Breng de ahornsiroop samen met het water aan de kook. Blijf koken totdat je een temperatuur van 110 graden celcius hebt bereikt. Klop ondertussen het eiwit stijf samen met 1 eetlepel (ongeraffineerde) suiker. Zet de mixer op stand 1 en schenk de suikersiroop in een dun straaltje bij het eiwit. Zet de mixer weer wat harder en blijf mixen tot het eiwit wat is afgekoeld. Los ondertussen in een pannetje de gelatine op met wat aanhangend vocht en schenk dat ook voorzichtig bij het eiwitmengsel.

Terwijl de mixer nog even blijft draaien, klop je de monchou los in een beslagkom. Schep hierbij een volle spatel meringue mengsel en spatel dit er voorzichtig doorheen. Doe de rest van het eiwitschuim erbij en zorg spatel ook dit er voorzichtig doorheen. Schenk het monchoumengsel op de koekjesbodem en laat opstijven in de koelkast.

Verwarm 125 ml water samen met het citroensap, de citroenrasp en de ahornsiroop in een pannetje. Breng aan de kook. Roer de maizena samen met de eidooier en een eetlepel (of 2) van het vocht door en schenk hier nog wat vocht bij, zodat het goed is gemengd. Schenk dit mengsel bij het citroensapmengsel in het pannetje, roer goed door en breng weer aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de roomboter er in smelten. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Haal de taart uit de vorm en smeer de lemoncurd erover uit. Het kan zijn dat de lemoncurd wat stevig is, dit kun je oplossen door het een weer een klein beetje te verwarmen samen met wat water.

Geniet!

Liefs,
Willeke

Bron:
https://didiliciousbydienty.wordpress.com/2019/04/18/meringue-mon-chou-taart/#more-854







Reacties

Nelleke zei…
Hoi!
Hoe kun je weten dat je water/ahornsiroop 110 graden celsius is??
Volgens mij is je water dan allang verdampt toch?
Groet, Nelleke