Heel Putten bakt e-nummervrij en suikervrij
Vandaag heb ik meegedaan met een bakwedstrijd van Restaurant Smakelijck in Putten.
Allereest was het een superleuke ervaring om eens mee te kunnen maken hoe het is om onder tijdsdruk iets te bakken. Als je naar zo'n programma als heel holland bakt kijkt, kun je je eigenlijk niet echt voorstellen hoe moeilijk het eigenlijk is. Ik stond daar dan ook met trillende handen mijn taartje te bakken. Maar het allerleukste is dat ik de wedstrijd mocht winnen en een supergave Magimix Patissier gewonnen heb. Echt een multifunctionele keukenmachine. Daar ga ik vast veel plezier van beleven
Maar dan nu het resultaat en voor de liefhebbers het recept.
Allereest was het een superleuke ervaring om eens mee te kunnen maken hoe het is om onder tijdsdruk iets te bakken. Als je naar zo'n programma als heel holland bakt kijkt, kun je je eigenlijk niet echt voorstellen hoe moeilijk het eigenlijk is. Ik stond daar dan ook met trillende handen mijn taartje te bakken. Maar het allerleukste is dat ik de wedstrijd mocht winnen en een supergave Magimix Patissier gewonnen heb. Echt een multifunctionele keukenmachine. Daar ga ik vast veel plezier van beleven
Maar dan nu het resultaat en voor de liefhebbers het recept.
Een winterse bosbessen vlaflipvlaai met ijskristallen van witte chocolade.
De foto is gemaakt door Anita van http://www.potjesenpannen.blogspot.nl/. Dank je wel daarvoor!
Ingrediënten:
Vlaaideeg:
50 ml
melk
1 el
palmsuiker
1 theelepel gedroogde gist
50 g
speltbloem
50 g speltmeel
15 g
roomboter
1
eidooier
Banketbakkersroom:
merg van 1/2
vanillestokje
250 ml
melk
35 g
honing
1 el
bloem
2
eidooiers
Bosbessenjam:
75 g
bosbessen
evt. klein beetje honing voor de smaak.
150
gram Creme Fraiche
Italiaanse merengue:
3
eiwitten
200 ml
verse vruchtensap, (maak ik van 2 appels en de rest blauwe
bessen.)
60 gram honing
Witte chocolade kristallen:
15 g cacaoboter
20 g kokossanten
1 theelepel honing
Garnering:
Bosbessen
kokosrasp
Bereiding:
Vlaaibodem:
gist
oplossen met suiker in lauw warme melk. Bloem,
roomboter en eidooier met de gistoplossing doorkneden. 30
minuten laten rijzen.
Banketbakkersroom:
Melk
met vanillemerg en de honing aan de kook
brengen.
Eidooiers
met een klein beetje melk en 1 eetlepel bloem goed
doorroeren en mengen met de kokende melk.
Vruchtensap:
Met de slowjuicer heb ik van twee appels en 50 gram bosbessen een sapje gemaakt.
Bosbessenjam:
Bosbessen met een klein beetje vruchtensap even koken en daarna pureren met de
staafmixer. Je merkt vanzelf wanneer het een beetje indikt.
Vlaaibodem:
Vlaaivorm
bekleden met het deeg, en vullen met banketbakkersroom. 20
minuten bakken bij 190 graden.
Witte chocolade kristallen:
Cacaoboter au bain marie smelten boven een pan kokend water. Kokossanten en honing toevoegen. Met een klein uitstekertje heb ik de kristallen ervan gemaakt. Op bakpapiertje in koelkast laten uitharden.
Vlaaibodem:
Vlaaibodem uit de oven halen en af laten koelen in de koelkast. Italiaanse merengue:
200 ml
vers vruchtensap inkoken met 60 gram honing tot 120 graden.
Eiwitten
kloppen, en daar de hete vruchtensapstroop doorkloppen tot een stevig
schuim
Doorkloppen
tot de schuim weer koud is.
Taart opmaken:
crème fraiche
uitsmeren over afgekoelde vlaaibodem. Daarna
de bosbessenjam erover.
Opspuiten
met eiwitschuim en decoreren met bosbessen, geraspte kokos en de chocolade kristallen.
|
Reacties
Gefeliciteerd met het winnen van Heel Putten bakt! Leuk hoor, veel plezier met je prijs.